Când este așteptat în România un cutremur mare. Gheorghe Mărmureanu spune clar: „Nu mai respectă regula de 100 de ani”

Badea Violeta 19.07.2022, 09:06
Când este așteptat în România un cutremur mare. Gheorghe Mărmureanu spune clar: „Nu mai respectă regula de 100 de ani”

Va veni un cutremur mare în țara noastră? La această întrebare a răspuns, de curând, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Și anul acesta au avut loc o serie de seisme care i-au speriat pe români. Ultimul a avut loc chiar luni, 18 iulie, iar magnitudinea acestuia a fost de 4,1 grade pe scara Richter. Iată ce spune expertul despre posibilitatea ca România să fie zguduită de un cutremur mare în perioada următoare!

Când ar putea fi România zguduită de un seism mare

Anul acesta au avut loc o serie de cutremure care le-au dat emoții românilor. Ultimul s-a întregistrat chiar ieri dimineață, pe data de 18 iulie, și a avut o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter, conform Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

De asemenea, alte seisme de mici adâncimi au avut loc în acest an și toată lumea se întreabă dacă acesta este un semn că în curând va avea loc un cutremur mare în România. Din fericire, celebrul seismolog, Gheorghe Mărmureanu, susține că țara noastră este, momentan, ferită de un asemenea pericol.

„Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri.

Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva 9-10 ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.

Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, în emisiunea „Punctul Culminant” de la România TV.

Citește și Un nou cutremur a zguduit România luni dimineață. Ce magnitudine a raportat Institutul pentru Fizica Pământului!

Gheorghe Marmureanu spune cand va avea urmatorul mare cutremur in Romania
Gheorghe Marmureanu spune cand va avea urmatorul mare cutremur in Romania

Gheorghe Mărmureanu, despre marile cutremure care au lovit România

Specialistul de la Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului a făcut o recapitulare a marilor seisme care au avut loc în țara noastră și a constatat că nu se mai respectă ciclul de 100 de ani, astfel că, potrivit calculelor sale, următorul mare cutremur din țara noastră ar putea avea loc în anul 2040.

„Să o luăm istoric. Cutremurile importante au fost la 1638, un cutremur care foarte curios a avut o direcţie pe Vrancea, dacă vreţi, Oltenia şi apoi mers în jos către Serbia. Acolo erau cantonate trupele turceşti.

Urmează un cutremur la 1738. A fost şi în 1802 un cutremur de foarte mare adâncime, cel mai mare care a fost până acuma. S-a simţit de la Moscova până la Cairo.

A avut efecte în Bucureşti. Cutremurul fiind adânc, au căzut foarte multe biserici, dar nu a murit niciun om. Urmează 1838, deci după 100 de ani, care a fost periculos. Şi urmează 1940. Deci, altă 100 de ani.

Dar cutremurul din 1977 nu mai respectă această regulă. Cutremurul din 1977 nu a fost foarte mare. Epicentrul a fost la Pătârlagele, sus pe dealuri la Buzău.

Au fost foarte multe clădiri afectate în 1940. Să ştiţi că acelea au căzut în mare parte în 1977. Ăsta e adevărul.”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...