Când dispar din România mașinile pe benzină și motorină. Ministrul e sigur de asta

Ioana Bucur 11.08.2021, 15:14
Când dispar din România mașinile pe benzină și motorină. Ministrul e sigur de asta

A început numărătoarea inversă pentru cei mai mulți șoferi de la noi din țară. Ministrul Mediului e vehement: când dispar din România mașinile pe benzină și motorină.

Mașinile pe benzină și motorină vor deveni istorie

Autoritățile caută de ceva vreme cele mai eficiente modalități pentru a scoate din circulație autoturismele vechi, poluante. Se pare că avem și un prim termen-limită pentru acest nou capitol, declanșat de eliminarea mașinilor pe benzină și motorină.

Procesul a început deja și la noi în țară, numărul mașinilor hibride și electrică crescând de la un an la altul. Un pas important va fi momentul în care se vor comercializa doar autoturisme nepoluante sau cu un nivel redus de poluare. A doua etapă este eliminarea posibilității de a reînmatricula și implicit revinde un autoturism poluant.

„În 10 – 15 ani în România nu se va mai pune pe piață nicio mașină cu motor diesel sau pe benzină. Totul se va transforma în niște scheme financiare de contribuție sau beneficii. Cine nu îndeplinește normele va plăti, iar cei care vor să le îndeplinească vor fi sprijiniți financiar. Vom fi obligați să respectăm anumite standarde de emisii de CO2. Va exista un fond social de climă care va ajuta acele gospodării, acei oameni sau acele companii care nu pot îndeplini anumite condiții astfel încât să le poată îndeplini.

Motivația este una cât se poate de simplă și vine direct de la Bruxelles, cu tot cu penalități. „Nu vorbim despre cei care nu pot, din punct de vedere social, să își cumpere mașină nouă, ci despre foarte multe persoane care și-ar permite o mașină nouă mai puțin poluantă cu cilindree mai mică și de o altă clasă. Trebuie descurajați cei care doresc mașini vechi cu motoare mari. Prin impozite. Statul român trebuie să crească impozitul la aceste mașini”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Când dispar din România mașinile pe benzină și motorină

„Cei care sunt sensibili din punct de vedere social trebuie susținuți”

Ministrul a explicat că statul va implementa programe prin care să îi ajute pe cei care nu își permit să își cumpere o mașină nouă.

„Cei care sunt sensibili din punct de vedere social trebuie susținuți. Trebuie ajutați de stat să cumpere o mașină nouă. Acest echilibru trebuie creat prin noi măsuri.

Suntem obligați prin asumarea făcută în PNRR să găsim soluții de întinerire a parcului. Acolo, în contrapartidă pentru susținerea investițiilor în autostrăzi ni s-a impus să găsim soluția de a întineri parcul auto. Avem deja discuții la nivelul guvernului, la nivelul ministerelor de resort.

Reducerea numărului de mașini peste 15 ani este un prim pas foarte important. În paralel, inclusiv din fondul acela social de climă, să venim în completarea programelor naționale și astfel să întinerim parcul auto”, a concluzionat oficialul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...