Când ar trebui să mâncăm cozonac în timpul unei mese. De ce nu e recomandat să îl lăsăm la final, sfatul medicului Vlad Ciurea

Când ar trebui să mâncăm cozonac în timpul unei mese. De ce nu e recomandat să îl lăsăm la final, sfatul medicului Vlad Ciurea

Simbol al sărbătorilor fundamentale ale creștinismului, dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, brânză, ciocolată sau rahat, cozonacul este de fapt o pâine mai specială, cu o rețetă veche ce a fost îmbunătățită progresiv. Iubit de toată lumea.

Tainele desertului preferat de români

Despre desertul preferat al românilor medicii au mai multe lucruri de spus. În interesul gurmanzilor. Puțini sunt cei care știu când ar trebui să mâncăm cozonac în timpul mesei. Mai ales că savurosul ”dulce” este unul ”greu”.

Vlad Ciurea, neurochirurg și profesor la Universitatea de Medicina „Carol Davila” din București recomandă să nu mâncăm în exces și sa nu folosim dulcele însiropat.

„Zahărul nu exista în trecut. Mierea este naturală, dulceața din fruct, dar nu zahărul. Zahărul e un drog și a apărut mult mai târziu. În doze foarte mici este în regulă, dar nu foarte rafinat. Creierul are nevoie de glucoză, zahăr, pentru a produce energie. Ciocolata neagră are o cantitate de glucoză care împinge celula nervoasă. Toate aceste băuturi preparate cu zahăr te determină să mai vrei încă un pahar. Aditivii te fac ca cerebral și stomacal să mai vrei încă un pahar. Trebuie să le evităm.

După o masă încărcată ar trebui să avem un dulce doar din fructe. Cozonacul este greu, dar se poate mânca dimineața la cafea. Pledez pentru sfârșitul mesei pentru grapa. Italienii, grecii aleg o astfel de băutură care să ajute la digestie. Dacă se poate, e recomandat să nu mâncăm în exces și să nu folosim dulcele însiropat.”, a explicat medicul Vlad Ciurea la Digi24.

Temperatura la care se coace cozonacul

Cumpătarea este o virtute

Cozonacul este încărcat de lipide și carbohidrați. De aceea, este bine ca acestea să fie consumate fie înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, dar nu asociate acesteia.

Textele religioase și filozofii din toate timpurile, de la grecii antici, la sfinții părinți creștini sau la budiști și filozofi din orient susțin că cumpătarea este o virtute. Medicii și psihologii sunt de aceeași părere. “Cumpătarea creștină” este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsură în toate faptele vieții sale. Inclusiv în mâncare și băutură.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...