Când ar putea scăpa românii de mască în aer liber. Premierul Cîțu a spus clar

Iancu Andreea 13.05.2021, 17:46
Când ar putea scăpa românii de mască în aer liber. Premierul Cîțu a spus clar

Rata de incidență a infectărilor cu SARS-CoV-2 a scăzut sub 1 la mia de locuitori la nivel național, astfel că românii se gândesc deja la momentul când ar putea scăpa de mască, măcar în aer liber. Premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj clar în acest sens, clarificând care sunt intențiile autoritățile privind decizile de relaxare a unora dintre măsurile impuse în pandemie.

Premierul Cîțu a vorbit clar despre momentul când ar putea scăpa românii de mască în aer liber

Scăderea numărului de infectări și implicit a ratei de incidență de la nivelul țării ne face să sperăm la momentul când am putea scăpa de mască. Oficialii s-a întrunit astăzi la Palatul Cotroceni pentru a dezbate o serie de măsuri de relaxare, menite să le ofere românilor o vară mai puțin restrictivă. În continuare, campania de vaccinare este în desfășurare, specialiștii îndrumând populația să se imunizeze pentru a putea combate virusul și a ne reîntoarce la normalitate.

Până acolo însă mai este un drum de parcurs. Pentru că mulți români se întreabă când ar putea scăpa de mască, măcar în aer liber, dat fiind anotimpul cald în care ne aflăm, premierul Cîțu a făcut o serie de precizări. Reprezentantul Executivului susține că nu putem vorbi de relaxarea obligativității purtării măștii înainte de 1 iunie. Totodată, decizia urmează să fie luată după o consultare cu Ministerul Sănătății și reprezentanții INSP, precizând că evenimentul pilot de la Cupa României ar putea să se desfășoare cu mască.

Aici este o discuție cu Ministerul Sănătății, cu INSP. La interior este o discuție, la exterior alta. Încă nu am decizia, vreau să văd ce spun cei de la Ministerul Sănătății pentru evenimentul pilot de la Cupa României și despre cel de sâmbătă, s-ar putea să fie cu mască, a declarat prim-ministrul României.

Nu înainte de 1 iunie, a mai precizat Florin Cîțu despre eliminarea măștii de protecție în aer liber.

Premierul Florin Cîțu a spus clar când ar putea scăpa românii de mască în aer liber
Primul Ministru a făcut o serie de precizări în cadrul unui briefing de presă
foto – Inquam

Care sunt măsurile de relaxare dezbătute de oficiali în ședința de la Cotroceni

Începând cu ora 16:00, mai mulți oficiali români s-au reunit la Palatul Cotroceni pentru a discuta măsurile de relaxare în contextul scăderii ratei de incidență la nivel național. Astfel, potrivit informațiilor precizate de mai mulți oficiali, printre care și primul ministru Florin Cîțu, urmează să se discute mai multe puncte de interes pentru societate.

Printre acestea se numără modul în care se vor organiza evenimentele private și publice, având în vedere persoanele vaccinare, precum și posibilitatea de a renunța la purtarea obligatoriei a măștii de protecție în zonele mai puțin aglomerate, la mare și la munte. De asemenea, există în discuție și posibilitatea ca în birourile în care toți angajații sunt vaccinați, să se renunțe la mască, de la 1 iunie.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei propune eliminarea limitărilor de 30% sau 50% din capacitatea de servire în cazul barurilor și restaurantelor. În schimb, ar putea să se aplice mijloace speciale de distanțare. De asemenea, organizarea de evenimente private cu un număr mai mare de 20 de persoane ar putea fi reglementată, având în vedere persoanele vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de Covid-19. Și orele permise pentru deplasările din timpul nopții ar putea fi prelungite, în funcție de gradul de imunizare al localității. În cazul unui grad de vaccinare de 70% purtarea măștii de protecție în aer liber ar putea să nu mai fie obligatorie.

Urmăriți Impact.ro și pe