Când ar putea începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin în România. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Ioana Bucur 20.08.2021, 22:50
Când ar putea începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin în România. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat când ar putea începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19 în România. Ce categorii de persoane vor avea prioritate.

Valeriu Gheorghiță, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că, în cazul în care Agenția Europeană a Medicamentului va recomanda administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19 în luna septembrie, noua etapă de imunizare ar putea începe, în România, undeva la începutul lunii octombrie.

„Am văzut că sunt mai multe ţări care au adoptat deja această schemă cu un rapel la cel puţin şase luni.

În momentul de faţă în Israel se administrează persoanelor peste 50 de ani, deja în Statele Unite au decis ca să înceapă cea de-a treia doză la cel puţin opt luni de la completarea schemei de vaccinare, vor începe cu persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, compania Moderna, administrându-se câte o doză din fiecare tip de vaccin, pentru cei care au făcut schema de vaccinare cu Johnson se aşteaptă încă studii pentru a vedea dacă trebuie administrată o altă doză de la cel de la Johnson&Johnson sau trebuie făcută o schemă mixtă, cu administrarea unui rapel de ARN Mesager”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a afirmat că perioada minimă de timp ce ar trebui să despartă rapelul de cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19 va fi de cel puțin șase luni.

„Vom începe cu aceleaşi categorii care au fost prioritizate în etapa iniţială a campaniei de vaccinare şi anume personalul medical, personalul din centre sociale, rezidenţii din centrele sociale, persoanele vulnerabile, vârstnici, cei cu boli cronice care sunt internaţi în aceste centre, precum şi persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani, şi ei vulnerabili. Progresiv, vor intra şi celelalte categorii populaţionale”, a adăugat medicul.

Ce categorii de persoane vor avea prioritate
Valeriu Gheorghita

Ce categorii de persoane vor avea prioritate

Se va respecta ordinea de la debutul campaniei de imunizare, cu o excepție. Medicul a subliniat că vor avea prioritate la vaccinare persoanele care nu au primit nicio doză de vaccin.

„Prioritatea rămâne să vaccinăm cât mai multe persoane cu prima schemă, aşa încât cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare şi care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate pentru vaccinare.

Mesajul nostru este foarte clar: cei care nu au primit nicio doză de vaccin vor fi prioritari. Cei care beneficiat deja de o schemă de vaccinare, ţinând cont de faptul că avem suficiente doze disponibile şi capacitate de vaccinare, eu cred că lucrurile se vor derula mult mai uşor în acel moment”, a mai afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.