SPECIAL

Când ar putea fi extrădată Elena Udrea din Bulgaria. Care este procedura juridică prin care fostul ministru poate ajunge în România

Livia Ispas 10.05.2022, 12:24
Când ar putea fi extrădată Elena Udrea din Bulgaria. Care este procedura juridică prin care fostul ministru poate ajunge în România

Elena Udrea află astăzi dacă va fi extrădată din Bulgaria pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute. Ședința de judecată de la Curtea de Apel din Sofia este programată la ora 14.00.

Avocații Elenei Udrea vor să convingă judecătorii din Sofia să nu o extrădeze în România, invocând condițiile din penitenciare, starea de sănătate, dar și cererea de azil pe care a depus-o în Grecia.

Judecătorii din Blagoevgrad i-au respins Elenei Udrea, în 9 aprilie, toate motivele invocate pentru a nu fi pus în executare mandatul european de arestare emis pe numele ei după ce în 7 aprilie a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute.

Judecata de la Curtea de Apel din Sofia, unde Elena Udrea a contestat decizia, vine după o amânare de aproape două săptămâni, dată de instanță la cererea avocaților Elenei Udrea, care au transmis că nu pot ajunge la proces.

Dacă judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia îi vor respinge contestația, Elena Udrea va fi extrădată pentru executarea pedepsei într-un penitenciar din România. Cel mai probabil, aceasta va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșor, unde a mai stat pentru câteva zile și în 2015, după ce a fost trimisă în judecată în dosarul Gala Bute.

Când ar putea fi extrădată Elena Udrea

Potrivit procedurilor judiciare din Bulgaria, după o decizie definitivă de arestare în vederea extrădării, predarea unui inculpat condamnat trebuie să aibă loc în cel mult 10 zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești. Dacă instanța de la Sofia va confirma marți mandatul european de arestare, Elena Udrea ar putea fi adusă în România până pe 20 mai.

Elena Udrea are de executat 6 ani de închisoare, pedeapsă decisă de instanța supremă, în dosarul Gala Bute, la șapte ani după ce a fost trimisă în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Elena Udrea află astăzi dacă va fi extrădată în România
Elena Udrea află astăzi dacă va fi extrădată în România

Cu câteva ore înaintea condamnării definitive, Elena Udrea a plecat din România și era în Bulgaria în momentul în care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat verdictul final în cazul contestației în anulare. La scurt timp după decizie, Elena Udrea a fost prinsă la vama Kulata, pe unde încerca să plece în Grecia.

După ce a fost reținută, judecătorii bulgari au decis, pe 9 aprilie, arestarea ei în vederea extrădării, în baza mandatului european emis de o instanță din România. Dar decizia nu era definitivă și a fost contestată de avocații Elenei Udrea, la Curtea de Apel din Sofia.

Dosarul Gala Bute, finalizat după 7 ani

Elena Udrea și ceilalți inculpați din dosarul Gala Bute au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în aprilie 2015. După trei ani, în iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată de instanța supremă la 6 ani de închisoare. Fostul ministru al Turismului era atunci în Costa Rica, unde ceruse azil politic, motivând că dosarul Gala Bute a fost ”o execuție”.

La patru luni de la condamnare, Elena Udrea a fost reținută și ulterior arestată în baza unui mandat Interpol emis la cererea autorităților române.

În decembrie 2018, Elena Udrea a fost eliberată, după decizia Curții Constituționale, care a constatat că au fost nelegal constituite completele de cinci judecători de la ICCJ, implicit și cel care a judecat dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a revenit în România în iunie 2019 și de atunci, profitând de decizia Curții Constituționale, a introdus căi extraordinare de atac. Decizia care i-a adus 6 ani de închisoare a fost dată în 7 aprilie, în dosarul în care s-a judecat contestația în anulare depusă de Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, de Tudor Breazu, fost administrator al terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Pedepsele din dosarul Gala Bute

În afara Elenei Udrea, pedepse cu executare au mai primit Rudel Obreja, condamnat la cinci ani de închisoare, și Tudor Breazu, 3 ani de închisoare.

Pedepse cu suspendarea executării au primit:

  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni,
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării – 4 ani,
  • Ana Maria Topoliceanu (actual Munteanu), fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – 3 ani,
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare.

Prin decizia instanței, Elena Udrea trebuie să plătească peste 8 milioane de lei Autorității Naţionale pentru Turism.

Elena Udrea mai este judecată în dosarul Hidroelectrica, la Curtea de Apel București, și în dosarul campaniei electorale din 2009, unde a primit la Curtea de Apel București o condamnare la 8 ani de închisoare, pe care a contestat-o la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmăriți Impact.ro și pe