Când apar primele buletine cu cip în România. Ministru: ”Vor avea dublu rol”

Nicu Stan 06.03.2021, 17:56
Când apar primele buletine cu cip în România. Ministru: ”Vor avea dublu rol”

Când apar primele buletine cu CIP în România. Mult contestatele documente de către adepții teoriei conspirației vor avea un rol dublu, după cum anunță ministrul Cercetării.

De când vor putea fi solicitate buletinele cu CIP și ce rol vor avea acestea

S-a aflat când apar primele buletine cu CIP în România. Potrivit ministrului Cercetării, buletinele cu CIP, mult hulite de către adepții teoriei conspirației, vor avea două roluri.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus că, cel mai probabil, cartea de identitate electronică cu CIP va fi disponibilă începând cu luna august, aceasta oferind şi posibilitatea semnăturii electronice.

Cartile electronice apar in luna august 2021
Cartile electronice apar in luna august 2021

Ce rol va avea cartea de identitate cu CIP

Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul Ciprian Teleman.

De asemenea, el a pomenit şi despre principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu.  ”Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Ciprian Teleman.

Soluţiile digitale achiziţionate de stat, sustenabile

Astfel, ministrul Cercetării a menţionat nevoia de transparentizare a procedeului în care se fac achiziţiile publice, respectiv punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.

În plus, Ciprian Teleman a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie probate, amintind ”total cost of ownership”, respectiv ”cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”. ”De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat Ciprian Teleman.

Teorii ale conspirației vizavi de cartea de identitate cu CIP

Cu privire la buletinele cu CIP circulă două teorii ale conspirații. Una ar fi că acestea ar prevesti Apocalipsa, adusă de cipurile care ar conține cifra 666. A doua teorie a conspirației ar fi că prin introducerea acestor cărți de identitate se va monitoriza mult mai ușor populația.

Să ni se spune dacă noua carte în cipul ei sau în suportul de stocare conține și o mică antenă GPS care poate fi localizată oriunde!„, a cerut un avocat.

Cine nu vrea buletin cu CIP va putea opta pentru unul normal

Pe plan religios, ni se pune în pericol însăși mântuirea, pentru că numele de botez e asociat cu număr al cărui semn este 666„, spune Lucreția Plăcintă, adeptă a teoriei conspirației și participantă la o dezbatere organizată de ministerul de Interne pe tema cărților de identitate electronică.

Pe de altă parte, cărțile deidentitate cu CIP nu sunt obligatorii. Cine va dori carte de identitate fără CIP va putea solicita acest lucru, însă nu va putea ieși din țară.

Urmăriți Impact.ro și pe