Când ajunge ciclonul în România şi ce se poate întâmpla. Avertisment crunt de la meteorologi

Nicu Stan 18.06.2021, 10:03
Când ajunge ciclonul în România şi ce se poate întâmpla. Avertisment crunt de la meteorologi

Când ajunge ciclonul în România şi ce se poate întâmpla. Avertisment crunt de la meteorologi. La ce să ne așteptăm și pe unde va trece ciclonul extratropical, vedeți în articolul de mai jos.

Ciclonul din Marea Neagră este deja în țară. ANM ar putea emite coduri roșii de vreme rea. Ciclonul extratropical ar putea afecta chiar și Bucureștiul

Meteorologii au anunțat când ajunge ciclonul în România şi ce se poate întâmpla, astfel că este avertisment crunt de la meteorologi.

Am avut parte de o săptămână cu manifestări meteo extreme, inclusiv cu fenomene asemănătoare unor tornade, surprinse în Dobrogea, iar săptămâna se încheie într-o notă și mai groaznică.

Ciclonul poate aduce vant puternic si ploi abundente
Ciclonul poate aduce vant puternic si ploi abundente

Ciclonul a intrat în România noaptea trecută. A făcut ravagii la Bulgaria

În cursul nopții trecute a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră. Tot ce se știe despre acest ciclon este că este foarte puternic. Ciclonul a făcut deja prăpăd la Varna, în Bulgaria. Ciclonul va fi prezent în România cam toată ziua de vineri, până spre seară, motiv pentru Administraţia Națională de Meteorologie să emită coduri roşii, dacă va fi nevoie.  Ciclonul ar urma să se îndrepre spre Dobrogea, Muntenia şi jumătatea sudică a Moldovei.

Începând de joi seara, de la orele 21:00, 6 județe din sud-estul țării se aflau deja sub avertizare cod galben pentru ploi însemnate cantitativ. De asemenea, în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar acestea vor fi însoțite, pe alocuri, de descărcări electrice.

Vor cădea cantități mari de apă

În plus, cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-30 de litri pe metrul pătrat și pe arii restrânse, 40-50 de litri pe metrul pătrat. De asemenea, aria ploilor va fi însă în extindere în cursul zilei de vineri, când se așteptată o actualizare a informărilor meteo. Chiar și Bucureștiul este de așteptat să intre sub influența ciclonului din Marea Neagră.

”Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale.

Ciclonul ajută la formarea altor furtuni

Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Unde se manifestă ciclonul acum

Țara noastră este lovită puternic chiar în acest moment de ciclon. Plouă năprasnic în localitățile Fântânele, Dorobanțu şi Cogealac din Constanța, precum şi în mai multe localități din Tulcea.

Urgia nu a ajuns încă la Constanța, însă este pe drum, iar rafalele de vânt vor ajunge și la 90 de kilometri la oră. Acum, pe litoral plouă, bate vântul și sunt doar 18 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe