Canada introduce legea privind stoparea vânzărilor de arme de mână și interzicerea jucăriilor similare

Elena Avramescu 31.05.2022, 08:40
Canada introduce legea privind stoparea vânzărilor de arme de mână și interzicerea jucăriilor similare

Guvernul Canadei a introdus luni o legislație pentru a implementa o „înghețare națională” a vânzării și achiziționării de arme de mână, ca parte a unui pachet de control al armelor, care ar limita, de asemenea, capacitatea revistelor și ar interzice unele jucării care arată ca niște arme, relatează Reuters.

Vânzările de arme, interzise în Canada

Noua legislație, care revine unele măsuri care au fost anulate anul trecut pe fondul alegerilor naționale, vine la doar o săptămână după ce un bărbat înarmat a ucis 19 copii și doi profesori în sala de clasă din Uvalde, Texas.

Premierul Justin Trudeau a declarat reporterilor că noile măsuri sunt necesare pe măsură ce violența armată crește.

„Trebuie doar să privim la sud de graniță pentru a ști că, dacă nu luăm măsuri ferm și rapid, lucrurile devin din ce în ce mai rău și devine mai greu de contracarat”, a spus acesta.

Înghețarea armelor de mână ar conține excepții, inclusiv pentru trăgătorii de sport de elită, sportivii olimpici și agenții de securitate. Canadienii care dețin deja arme de mână ar avea voie să le păstreze.

Autoritățile nu se așteaptă la o rulare cu arme de mână în așteptarea înghețului, în parte pentru că acestea sunt deja atât de puternic reglementate, a spus un oficial într-un briefing.

Canada are o legislație mai puternică asupra armelor decât Statele Unite, dar în timp ce rata sa de omucidere cu arme este mai mică de o cincime decât cea din SUA, aceasta este mai mare decât cea din alte țări bogate și este în creștere. În 2020, rata era de cinci ori mai mare decât cea din Australia.

Rata din 2020 și 2017 a fost cea mai mare din țară din 1997, potrivit Statistics Canada.

Vanzarile de arme, interzise in Canada
Arme Canada

Canada a interzis vânzarea și utilizarea a aproximativ 1.500 de modele de arme de asalt, cum ar fi pușca AR-15, în urmă cu doi ani, în urma unui atac în masă în Portapique, Nova Scoția, o mișcare pe care unii proprietari de arme de foc spun că o contestă în instanță. Vorbind alături de Trudeau, ministrul siguranței publice Marco Mendicino a confirmat „lansarea iminentă a fazei inițiale” a unui program de răscumpărare și compensare a proprietarilor de astfel de arme.

În timp ce liberalii au o minoritate de locuri în Parlament, legislația ar putea fi adoptată cu sprijinul Noului Partid Democrat, de stânga.

Legislația planificată ar împiedica pe oricine care face obiectul unui ordin de protecție sau care s-a implicat în violență domestică sau urmărire să obțină sau să păstreze licența pentru arme de foc.

De asemenea, va necesita modificarea permanentă a revistelor cu arme lungi, astfel încât să nu poată ține niciodată mai mult de cinci cartușe și va interzice vânzarea și transferul revistelor de mare capacitate.

Noile legi ar interzice și unele jucării care arată ca niște arme adevărate, cum ar fi puștile airsoft. Săptămâna trecută, poliția din Toronto a împușcat și ucis un bărbat care purta o armă cu granule.

„Deoarece arată la fel ca armele de foc reale, poliția trebuie să le trateze ca și cum ar fi reale. Acest lucru a dus la consecințe tragice”, a declarat ministrul Justiției David Lametti reporterilor.

Tom Stamatakis, președintele Asociației Canadei de Poliție, a salutat unele dintre mișcări, cum ar fi prevederile „steagul roșu” în cazul violenței domestice și a spus că ar dori mai multe informații despre aplicarea legii și resursele pentru măsuri precum înghețarea armelor de mână.

El a susținut complet o represiune împotriva armelor false, despre care a spus că sunt o „mare provocare”.

„Nu puteți face distincția între ce este o armă de foc replică și ce este o armă de foc adevărată, în special atunci când aceste incidente care implică arme de foc replică apar adesea în circumstanțe foarte dinamice, care evoluează rapid”.

Rod Giltaca, șeful Coaliției Canadei pentru Drepturile Armelor de Foc, a spus că înghețarea armei de mână a fost „absurdă”.

El a spus că autoritățile nu folosesc instrumentele pe care le aveau deja pentru a combate violența cu arme, cum ar fi apelarea persoanelor enumerate ca referințe în cererile de licență pentru arme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...