Campionatul Mondial de fotbal 2022. Protest masiv al iranienilor: echipa a ignorat imnul național, plus mesaje în tribune

Anca Manolica 21.11.2022, 20:17
Campionatul Mondial de fotbal 2022. Protest masiv al iranienilor: echipa a ignorat imnul național, plus mesaje în tribune

Caz inedit la Campionatul Mondial de fotbal 2022 organizat în Qatar. Echipa națională de fotbal a Iranului a refuzat luni, 21 noiembrie, să cânte imnul național înainte de meciul cu Anglia, într-un protest masiv care a avut loc atât pe terenul de fotbal, cât și în tribune, în rândul fanilor. Care a fost motivul pentru care fotbaliștii au ignorat imnul țării lor.

Jucătorii din naționala Iranului, protest la adresa țării lor

Echipa națională de fotbal a Iranului a ales să nu cânte imnul țării sale înainte de meciul de deschidere al Cupei Mondiale de fotbal din Qatar împotriva Angliei de luni, 21 noiembrie. Toți cei 11 jucători titulari au păstrat tăcerea în timp ce imnul a fost intonat pe stadionul Khalifa International Stadium din Ar-Rayyan.

Sportivii au ales să facă acest gest uluitor, în semn de solidaritate față de protestatarii din țara lor. Ba mai mult, o mulțime de fani iranieni prezenți pe stadion au început să își huiduie propriul imn. Motivul? Se protestează față de moarte unei tinere iranience pe nume Mahsa Amini.

Iranul a fost zguduit de proteste de la jumătatea lunii septembrie

Jucătorii Iranului au refuzat să cânte imnul național, în semn de solidaritate fașă de protestele care au lor în țara lor, încă de la jumătatea lunii decembrie. Acestea au pornit după moartea în custodie unei tinere în vârstă de numai 22 de ani. Ea fusese arestată de poliția de moralitate a țării pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic.

Fanii au protestat și ei în tribune / Foto: Paul Childs - Reuters
Fanii au protestat și ei în tribune / Foto: Paul Childs – Reuters

Se pare că Mahsa Amini a fost luată în custodia autorităților din cauză că nu a purtat corect hijabul, fiind ulterior bătută în subsolul instituției statului de către polițiști și decedând pe patul de spital. Deși oamenii legii au negat aceste fapte, cetățenii au declanșat ample proteste, zeci de oameni căzând victime ciocnirilor violente cu forțele de ordine.

Astfel că, astăzi, unii fani au huiduit imnul, în timp ce alți alți conaționați au adus bannere prin care și-au arătat atașamentul față de cei de acasă. „Femei, viață, libertate”, scris pe multe dintre steagurile Iranului fotografiate în stadion. În acest timp, potrivit presei străine, televiziunea de stat iraniană renunța la transmisiunea în direct a meciului.

Denumită Team Melli, după numele fetei care a murit, Iranul se află în aceeași grupă cu Anglia, SUA și Țara Galilor. Campionatul Mondial din Qatar se va desfășura până pe 18 decembrie 2022.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...