Calvarul prin care trece o țară cu 6 milioane de locuitori. ”Parisul Orientului” are curent doar două-trei ore pe zi

Stan Filon 09.09.2021, 18:51
Calvarul prin care trece o țară cu 6 milioane de locuitori. ”Parisul Orientului” are curent doar două-trei ore pe zi

Șase milioane de oameni suferă de mai bine de un an. Aceștia nu au combustibil, mâncarea a început să se găsească tot mai greu, medicamentele au început să dispară din magazine, iar pe lângă toate acestea, oamenii stau pur și simplu în întuneric! Au curent electric doar două-trei ore pe zi!

Calvarul prin care trece o țară din Orient cu 6 milioane de locuitori

Vorbim despre Liban, care se află acum într-o criză cum nu a mai trăit niciodată. Se spune că toate acestea au fost generate de corupție. Acum, oamenii au ajuns la limita răbdării, dar și a subzistenței. Au doar dou-trei ore de electricitate pe zi, deoarece principalele centrale are produceau electricitate funcționează pe motorină, iar în țară nu se mai găsește deloc combustibil, așa că autoritățile s-au văzut nevoite să oprească centralele de la Deir Ammar și Zahrani, care asigurau circa 40% din curentul electric necesar.

Și capitala Beirut, odată cunoscută ca ”Parisul orientului” se confruntă cu aceleași probleme. Oamenii nu mai găsesc soluții, cozile sunt interminabile, atât la benzinării, cât și la magazinele alimentare. Mulți libanezi au decis să plece pur și simplu din țara lăsată în întuneric.

Calvarul prin care trece o tara din Orient cu 6 milioane de locuitori
Calvarul prin care trece o tara din Orient cu 6 milioane de locuitori

Fără motorină, fără electricitate și fără mâncare

Întreaga rețea de stat a fost deconectată, iar generatoarele individuale au devenit singura sursă de energie electrică, însă și acestea funcționează pe motorină, iar motorina este foarte greu de găsit în această perioadă, în Liban. În multe zone, oamenii se confruntă și cu o criză acută de apă, deoarece și pompele stațiilor de apă funcționează tot cu motorină.

Moneda locală, lira libaneză, și-a pierdut 90% din valoare, în ultimii doi ani, iar criza se adâncește, deoarece mai mult de jumătate din populația de 6 milioane de suflete a fost aruncată într-o sărăcie lucie. Oamenii fac lumină în casă cu ajutorul lumânărilor.

Alții, care nu au bani nici pentru lumânări, stau pur și simplu pe străzi. Se mai adună grupuri în jurul unei lampe solare, pentru a vedea cât de cât o lumină. Își spun ”refugiați ai electricității”: ”Nu avem curent, nu avem apă, nu avem nimic. Ne-am strâns aici pentru că în case stăm în beznă”, mărturisește o femeie pentru BBC.

Oamenii au rămas fără medicamente esențiale, cum este și cazul lui  Hassan Hosho, aflat la vârsta a treia. ”Sunt bolnav cronic și am nevoie de medicamente pentru a rămâne în viață. Însă ele nu mai sunt de găsit. Mi s-a spus că pot găsi medicamentul de care am nevoie în Beirut, dar la un preț dublu”, își varsă el amărăciunea pentru sursa citată.

Promisiuni deșarte de stârpire a corupției

Unele afaceri au rămas deschise dar nu se știe cât timp vor mai rezista, ajutate de generatoare. ”Nimeni nu se aștepta ca după un an să fim în aceeași situație, ba chiar în una și mai rea. Credem că situația se va înrăutăți și mai mult. Oamenii sunt puternici. Dar când ajungi în situația dificilă de a nu mai găsi alimente și medicamente esențiale, nu mai contează cât de rezistent ești, cedezi”, spune o antreprenoare, potrivit BBC.

Miniștrii Energiei din Liban, Egipt, Siria și Iordania s-au întâlnit miercuri, 8 septembrie, în Amman, capitala Iordaniei, unde au discutat despre facilitarea transferurile de gaze către Liban. Autoritățile libaneze au declarat că Banca Mondială s-a oferit să acorde o finanțare pentru gaz, fără a da însă alte detalii, potrivit Al Jazeera.

În ultimii ani, Libanul a primit o serie de împrumuturi și subvenții internaționale, inclusiv de la FMI, cu condiția ca țara să implementeze reforme în ceea ce privește transparența și corupția. Promisiunile guvernului libanez au rămas însă în același stadiu: promisiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...