Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, în decembrie 2020, pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Cererea Parchetului i-ar putea aduce fostului premier o mare victorie în instanță.
Călin Popescu Tăriceanu a fost acuzat că nu a constatat și nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu. Acesta avea o decizie definitivă în instanță prin care se arăta că era incompatibil și numai putea să ocupe o funcție publică.
Dosarul se află pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție. Tăriceanu s-ar putea să aibă câștig de cauză, după ce Parchetului General a cerut achitatea fostului politician. Procurorul de ședință a motivat că textele de lege în baza cărora Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată „generează confuzie”. Acesta a solicitat și achitarea celuilat inculpat din dosar, fostul senatorul PSD Cristian Marciu, acuzat de uzurpare de calități oficiale.
„Conchid că în cazul inculpatului Călin Popescu-Tăriceanu se impune achitarea pentru abuz în serviciu. Temeiul în care ar trebui pronunţată achitarea: inexistenţa obligaţiei de a face ceva trebuie să ducă la aplicarea art.16 lit. (a) din Codul de procedură penală – fapta nu există. Câtă vreme nu se poate identifica o faptă, atunci fapta nu există. Alţi jurişti cu care m-am consultat sunt de părere că fapta nu este prevăzută de legea penală, deci art.16 lit. (b)”, a explicat procurorul.
Avocatul lui Tăriceanu, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, a susținut că inculpatul nu a încălcat nicio dispoziţie legală. Instanța se va pronunța în acest caz pe data de 7 decembrie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Apreciez atât concluziile, cât şi rigoarea analizei doamnei procuror. Linia de apărare pe care o voi susţine are în vedere că în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu nu există o dispoziţie legală pe care să o fi încălcat, nici prin acţiune, nici prin inacţiune. Am în vedere decizia Curţii Constituţionale. Nicio dispoziţie legală nu a fost încălcată de către Tăriceanu, pentru că procedura vacantării unui post de senator e reglementată prin Statut. El şi-a îndeplinit obligaţiile pe care le avea”, a afirmat Tudorel Toader.