Calendarul Alegerilor Locale 2020. Când au loc, când începe campania și ce reguli vor fi în contextul pandemiei de COVID-19

Daria Petrescu / 15.07.2020, 20:20
Calendarul Alegerilor Locale 2020. Când au loc, când începe campania și ce reguli vor fi în contextul pandemiei de COVID-19

În urmă cu doar câteva zile Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat data alegerilor locale 2020. Acest lucru s-a decis după adoptarea proiectului. În aceeași zi s-a făcut publică data când se depun candidaturile și ziua în care începe Campania electorală. Anul acesta, vor exista reguli stricte, din cauza pandemiei de coronavirus. Iată Calendarul Alegerilor Locale 2020.

Când începe Campania și ce reguli sunt în contextul pandemiei de COVID-19

Astfel că, data alegerilor locale a fost stabilită pe 27 septembrie, după cep e 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. De asemenea, pe 18 august se depun cadidaturile, urmând ca pe 28 august să înceapă Campania electorală.

Campania Electorală se va încheia în ziua de sâmbătă în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.

„Având în vedere adoptarea de către Senatul României a propunerii legislative privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 (L408/2020) prin care se propune data de duminică, 27 septembrie 2020, ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central”, a transmis zilele trecute AEP.

Campania Electorală se încheie pe 26 septembrie
Campania Electorală se încheie pe 26 septembrie

”În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la acelaşi nivel, decât dintr-o singură alianţă electorală.

La alegerile locale din 2020, alianţele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020”, a mai transmis AEP, potrivit News.ro.

Reguli în contextual pandemiei de COVID-19

Așa cum era de așteptat, Alegerile Locale de anul acesta se vor desfășura în condiții speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel că, parlamentarii au inclus o prevedere, pentru ca întreg peronalul să funcționeze îm siguranță și să aibămateriale de protecție sanitară.

Cei care trebuie să țină cont de aceste reguli sunt:

-Membrii birourilor electorale

-personalul tehnic auxiliary

-persoanele acreditate

-delegaţii acreditaţi

-operatorii de calculator

– personalul de pază şi alegătorii

Aceștia vor primi gratuit material de protecție sanitară. Decizia este luată prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări  a alegerilor locale prevăzută de Legea nr. 84/2020. Asta, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, igiena și dezinfecția localurilor de vot este asigurată de Ministerul Sănătății, iar transportul este asigurat de MAI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI