Calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022. Prăznuirea unui sfânt important

Ioana Bucur 19.01.2022, 08:08
Calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022. Prăznuirea unui sfânt important

Calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022. An de an, la această dată, creștinii ortodocși sărbătoresc un sfânt mai puțin cunoscut, al cărui nume probabil nu spune nimic multora. Cu toate astea, a dus o viață remarcabilă, alegând de tânăr calea credinței, într-un colț îndepărtat al lumii. A fugit de acasă când a fost obligat să se căsătorească, petrecându-și nu mai puțin de 60 de ani în pustietate.

Calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022

Potrivit calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022, așa cum se întâmplă în fiecare an, credincioșii din România îl prăznuiesc pe Sfântul Macarie Egipteanul, cunoscut, de asemenea, sub numele de Macarie cel Bătrân sau Macarie cel Mare.

Macarie s-ar fi născut în jurul anului 300 în localitatea Ptinapar din Egipt, în familia unui preot creștin. Astăzi este considerat unul dintre părinții întemeietori ai monahismului. Încă de mic copil a ales calea credinței.

Pe măsură ce anii au trecut, nu s-a dezis niciun moment de la învățăturile și principiile creștine. Se spune că Macarie a fost cunoscut încă din tinerețe pentru înțelepciunea sa. Prietenii și rudele sale îl numeau Paidarion Geron – ce s-ar traduce „tânărul bătrân”, adică „tânărul care avea înțelepciunea bătrânilor”.

Când a venit momentul să se căsătorească, Macarie s-a împotrivit voinței părinților săi și a ales să se retragă în pustietate. Alte variante susțin că s-ar fi căsătorit, fără voia sa, și ar fi rămas văduv la puțin timp după nuntă. După moartea părinților săi, și-ar fi împărțit întreaga avere nevoiașilor, luând drumul pustietății.

Calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022
Calendar ortodox miercuri, 19 ianuarie 2022

Viața Sfântului Macarie Egipteanul

Se spune că după o perioadă lungă de post și rugăciune către Iisus Hristos, căruia îi cerea să îi arate calea cea bună pentru el, un înger i s-ar fi arătat.

Se crede că înainte de alegerea căii ascetice, Macarie și-a câștigat existența făcând contrabandă cu salpetru în vecinătatea Nitriei, activitate care l-a învățat cum să supraviețuiască și să călătorească prin pustietățile din acea zonă.

Un heruvim înaripat l-a luat de mână pe Sfântul Macarie și l-a urcat pe vârful unui munte, arătându-i întreaga pustie, de la răsărit la apus, și zicându-i: ,,Dumnezeu ți-a dat ție și fiilor tăi duhovniceşti drept moștenire această pustie!”. Zis și făcut: Sfântul Macarie Egipteanul și-a trăit șase decenii din viață în deșertul Skitiei.

În reprezentările bisericești, Macarie este adesea înfățișat alături de îngerul înaripat care l-a îndemnat să aleagă calea pustietății.

Moaștele Sfântului Macarie Egipteanul se află în mănăstirea care îi poartă numele, situată în apropierea orașului Cairo.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...