Calendar ortodox miercuri, 17 martie. Sfântul zilei de astăzi

Ioana Bucur 17.03.2021, 08:25
Calendar ortodox miercuri, 17 martie. Sfântul zilei de astăzi

Calendar ortodox miercuri, 17 martie. Mare sărbătoare astăzi, pentru creștinii ortodocși. Este ziua în care este celebrat, an de an, un sfânt a cărei viață a însemnat lupta cu propria familie și propriul destin. Cum a ajuns Sfântul Alexie să trăiască aproape două decenii ca cerșetor în curtea propriei case.

Calendar ortodox miercuri, 17 martie

Potrivit calendar ortodox miercuri, 17 martie, astăzi este celebrat Sfântul Alexie. Născut la Roma, într-o familie înstărită, a simțit o chemare spre cele sfinte de mic, în ciuda dorinței tatălui său, Eufimian. Micul Alexie a crescut într-o bogăție la care puțini ar îndrăzni măcar să viseze. Se spune că familia sa avea trei mii de slugi, care purtau haine de mătase și brâie de aur. Pe măsură ce anii treceau, visa să își dedice viața lui Dumnezeu și să fie răsplătit pentru devotamentul său în viața de apoi. Nu era deloc interesat de plăcerile pământești, de avere sau moșteniri. Împărțea mâncarea sa celor nevoiași, le dădea până și hainele scumpe pe care le primea de la părinții săi. Când a ajuns la vârsta la care cei mai mulți tineri își alegeau o soție, a refuzat să își lege destinul de o femeie, așa că a fost cununat, forțat, de tatăl său, cu o fecioară. Furios, a decis să fugă de acasă, în toiul nopții, părăsindu-și familia și noua nevastă.

Sfântul Alexie, celebrat astăzi, conform calendar ortodox miercuri, 17 martie, și-a trăit următorii 18 ani într-o biserică, sub o identitate falsă. Nu avea nicio posesie, purta mereu haine ponosite și supraviețuia doar din mila credincioșilor care îi aduceau mâncare. Însă învățăturile pe care le împărtășea celor care veneau la el l-au transformat într-un sfetnic celebru în zonă. Speriat de „faima” pe care o dobândise, a decis că era momentul să plece. S-a urcat pe o corabie și a pornit pe mare, spre Tarsul Ciliciei, însă soarta a avut alte planuri pentru el. Purtat de furtuni, vasul nu a mai ajuns la destinație, ci în Roma, locul în care se născuse și din care fugise. Crezând că primise, de fapt, un semn divin, a decis să își petreacă restul vieții acolo, sub un alt nume. La un moment dat, bolnav, slăbit, a mers la casa părinților săi. În momentul în care și-a revăzut tatăl, legenda spune că, fără să îi spună cine era, de fapt, l-a implorat să aibă milă de el și să îi permită să trăiască în curtea palatului său. Privindu-l pe sărmanul din fața sa, Eufimian și-ar fi amintit de fiul său dispărut de aproape două decenii. Le-ar fi poruncit servitorilor să îi ridice o casă mică și să îi ducă zilnic de mâncare. Așa a ajuns Sfântul Alexie să fie cerșetor în curtea casei în care s-a născut, timp de alți 17 ani, fără ca nimeni să știe cine era, de fapt.

Calendar ortodox miercuri, 17 martie
Calendar ortodox miercuri, 17 martie

Pe patul de moarte, adevărul a ieșit la lumină

Simțind că moartea era aproape, Alexie a cerut să i se aducă hârtie, cerneală și condei. Înaite de a-și da ultima suflare, a așternut pe hârtie întreaga sa viață, dar și detalii pe care le putea ști doar familia: cuvintele rostite miresei sale, în singura noapte petrecută împreună și cum i-a dat inelul și brâul într-o basma de porfiră.

„Rogu-vă pe voi, părinții mei iubiți și preacinstita mea mireasă, să nu vă mâhniți pe mine, că v-am făcut atâta mâhnire, lăsându-vă singuri; și pe mine mă durea inima pentru durerea voastră, de multe ori am făcut rugăciune pentru voi către Dumnezeu, ca să vă dea răbdare și să vă învrednicească Împărăției Sale, iar eu nădăjduiesc spre milostivirea Lui că va împlini cererea mea, deoarece eu atât de nemilostiv am fost către a voastră tânguire. Dar mai bine se cade fiecăruia să asculte pe Făcătorul și Mântuitorul său, decât pe născătorii săi; și cred că, pe cât v-am mâhnit, pe atât de mare bucurie veți avea prin răsplătirea cea cerească!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...