Calendar ortodox marți, 4 ianuarie. Sfinții prăznuiți în această zi

Ioana Bucur 04.01.2022, 08:05
Calendar ortodox marți, 4 ianuarie. Sfinții prăznuiți în această zi

Calendar ortodox marți, 4 ianuarie. Înainte de Bobotează și de Sfântul Ioan Botezătorul, credincioșii din România celebrează doi sfinți mai puțin cunoscuți, dar care și-au câștigat locul în istoria creștinismului. Înzestrat cu darul clarviziunii, unul dintre ei a prorocit cu sute de ani înainte venirea „înainteamergătorului Domnului”, iar numele său, tradus, înseamnă „îngerul Domnului”.

Cei doi sfinți prăznuiți potrivit calendar ortodox marți, 4 ianuarie

Începutul fiecărui an înseamnă, pentru credincioșii de la noi din țară, celebrarea Sfântului Vasile, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul. Puțini știu însă că, potrivit calendar ortodox marți, 4 ianuarie, între aceste momente mai sunt prăznuiți alți doi sfinți care au jucat un rol important în istoria creștinismului: Sfântul Proroc Maleahi și Sfântul Mucenic Gordie.

Sfântul Proroc Maleahi s-a născut în satul Sofes, într-o familie de evrei, după întoarcerea poporului din robia babilonică. Încă din anii copilăriei fragede, a dus o viață curată, „sfântă”. El este considerat ca fiind cel din urmă prooroc din Legea Veche, prevestind cu aproape 430 de ani înainte de nașterea lui Hristos despre Sfântul Ioan Botezătorul, pe care îl numea „înainteamergătorul Domnului” (Luca 1,17).

După moartea sa, a fost îngropat în satul părinților săi. Numele Sfântului Proroc Maleahi se traduce „îngerul Domnului”.

Sfântul Mucenic Gordie a trăit în Cezareea Capadociei, în perioada domniei împăratului păgân Liciniu (308-324). De copil, a fost crescut și educat după principiile creștine. Adult fiind a fost luat în armată și făcut responsabil pentru soarta a peste o sută de oameni, impresionând  pe mulţi cu tăria trupească şi cu bărbăţia sufletească.

Calendar ortodox marți, 4 ianuarie. Sfinții prăznuiți în această zi

Pegătiri pentru Bobotează. Anunțul făcut de Arhiepiscopul Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului a declarat, luni, 3 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că etichetarea sticlelor cu apă sfinţită a început încă de anul trecut, fiind pregătite deja 150.000 de sticle cu apă sfințită. IPS Teodosie a anunțat că slujba va avea loc, ca şi anul trecut, în Portul Tomis, iar la manifestarea religioasă sunt aşteptate 20.000 de persoane.

„Pregătim Boboteaza. Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri şi având atâta apă aici la malul mării, noi pregătim Boboteaza cu mult belşug de apă care se sfinţeşte.

Anul acesta pregătim 150.000 de sticle, sunt în curs de etichetare, chiar dinainte de noul an am început etichetarea acestor sticle pentru că numai să numeri până la 150.000 îţi ia mult timp, dar să mai şi lucrezi fiecare sticlă în parte”, a transmis ÎPS Teodosie.

El a menţionat că, dacă oamenii se vor îmbulzi după apa sfinţită, acest lucru nu trebuie interpretat ca o lipsă de civilizaţie.

„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului care atunci îşi doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede.

Nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...