Calendar ortodox marți 10 noiembrie. Sărbătoarea de astăzi

Stan Filon 10.11.2020, 08:22
Calendar ortodox marți 10 noiembrie. Sărbătoarea de astăzi

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe data de 10 noiembrie pe Sfinţii Apostoli din cei şaptezeci: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast şi Cvart. Aceștia şi-au închinat întreaga viaţă lui Hristos şi au fost binecuvântaţi cu darul facerii de minuni.

Sfinții pomeniți de calendarul ortodox pe data de 10 noiembrie

Sfinții pomeniți de calendarul ortodox pe data de 10 noiembrie fac parte din cei șaptezeci de apostoli, scrie crestinortodox.ro. Olimp și Rodion au suferit moarte martirică în vremea lui Nero, în cetatea Romei. Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu (pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistolă către romani). Cvart a fost episcop al cetății Beirutului și a botezat mulți elini și a pătimit pentru credință în Hristos.

Tot pe data de 10 noiembrie este pomenit în calendarul ortodox și Sfântul Mucenic Orest. Acesta a pătimit în vremea împăratului Dioclețian. Guvernatorul Maximin l-a prins și l-a obligat să cinstească zeilor, ănsă Orest a refuzat. Asupra sa s-au abătut cle mai crunte pedepse.

Sfintii pomeniti de calendarul ortodox pe data de 10 noiembrie
Sfintii pomeniti de calendarul ortodox pe data de 10 noiembrie

Cum și-a găsit sfârșitul Sfântul Mucenic Orest

A fost bătut pe rând de 40 de ostași, care se opreau doar atunci când obiectele cu care îl băteau se rupeau. Mucenicul, căutând în sus a zis: ”Dumnezeule, fă cu mine semn spre bine, ca să vadă cei ce mă urăsc și să se rușineze”. Zicând acestea, a suflat asupra idolilor care erau în capişte și îndată toți au căzut și s-au risipit ca praful. Apoi, Sfântul a strigat către ighemon, zicându-i: „Unde este tăria zeilor tăi, pentru ce nu și-au ajutat lor?” Și îndată au fugit toți afară din capişte, fiind cuprinși de frică; și a ieșit și mucenicul. După aceea, toată capiștea s-a cutremurat și a căzut.

A fost ținut în temniță șapte zile fără mâncare și băutură, coastele i-au fost arse cu fierul, i s-au bătut 20 de cuie în călcâie și a fost legat de un cal sălbatic ca să fie târât. Așa a trecut la cele sfinte Sfântul Orest.

Troparul Sfinţilor Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terţiu şi Cvart, glasul al 3-lea:

Dreapta ta cea purtătoare de biruinţă, cu Dumnezeiască cuviinţă, întru tărie s-a preamărit. Că aceasta nemuritoare, ca o puternică a toate, pe potrivnici a zdrobit, israelitenilor prin adânc cale nouă făcându-le.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind ucenici Dumnezeieşti ai Dumnezeului nostru, Care S-a Întrupat pentru milostivire, rugaţi-L pe El să dăruiască iertare de greşeli celor ce săvârşesc pomenirea voastră, fericiţilor.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Oglinzi ale lui Dumnezeu, arătătoare de lumină, încăpătoare darurilor Lui v-aţi arătat, fericiţilor, cu bună dare împărţind tuturor credincioşilor luminile cele de mântuire, văzătorilor de Dumnezeu Apostoli.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Scoţând izvorul strălucirii, au vărsat tuturor lumină măriţii Terţiu, Erast şi Olimp, Rodion şi Sosipatru, împreună cu Cvart, pe care cu dreaptă credinţă să-i fericim.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Neamul omenesc ai înnoit cu naşterea ta, Fecioară, că ai născut pe Cuvântul Tatălui, Cel Ce S-a îmbrăcat cu Trup stricăcios şi ne-a arătat nouă căile nemuririi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...