Calendar ortodox luni, 4 aprilie 2022. Ce tradiții se țin în această zi

Iancu Andreea 04.04.2022, 08:12
Calendar ortodox luni, 4 aprilie 2022. Ce tradiții se țin în această zi

Data de 4 aprilie reprezintă prima zi din cea de-a patra săptămână de post, din cadrul Postului Mare, în calendarul ortodox. Credincioșii celebrează, totodată, și o zi de mare sărbătoare. Aceasta este marcată de rugăciune și post, precum și o serie de tradiții pe care creștinii le păstrează. Astăzi este rememorat și un sfânt important pentru cei credincioși.

Calendar ortodox luni, 4 aprilie 2022. Ce sărbătoresc creștinii astăzi

Ziua de 4 aprilie 2022 este marcată în calendarul ortodox cu o sărbătoare importantă pentru credincioși. Această perioadă de rugăciune și post este încununată de rememorarea unui sfânt important pentru creștini. Potrivit calendarului creștin ortodox, ca în fiecare an, data de 4 aprilie este marcată de ziua în care credincioșii îl celebrează pe Sfântul Cuvios Iosif, cunoscut și ca scriitorul de cântări.

Viața sa este una demnă de menționat. Născut din părinți iubitori de Dumnezeu și creștini cinstiți, Sfântul Cuvios Iosif a îmbrățișat de mic copil credința și a devenit chiar și preot. Abia ulterior, Sfântul Iosif a ajuns să îl însoțească pe Sfântul Grigorie Decapolitul în Bizanț, acolo unde au dus o luptă grea cu necredința si păgânii.

Cei doi au început să umple împreună din casă în casă și au oferit sfaturi credincioșilor, pe care i-au îndemnat să se roage pentru a nu cădea în păcat. Mulți dintre cei care i-au întâlnit au ajuns să îi caute pentru ajutor și sfaturi. Ulterior, Sfântul Cuvios Iosif a fost prins de către tâlhari și apoi aruncat în temniță. El a trăit chinuri grele, dar a decis să nu renunțe la credință și să moară pentru iubirea față de Dumnezeu.

Calendar creștin ortodox, luni 4 aprilie 2022
Sfântul Grigorie Decapolitul este celebrat astăzi în calendarul ortodox

Ce tradiții se țin în cea de-a patra săptămână de post

Săptămâna a patra a Postului Mare marchează o perioadă importantă înainte de Învierea Domnului. Totodată, zilele următoare vor fi reprezentate de evlavie, bunătate și de orice gest care ar putea să ne ajute să finalizăm Postul Paștelui.

„În duminica a treia din Postul Sfintelor Paști, la Sfânta Liturghie oficiată de Biserica Ortodoxă, se citește pasajul din Sfânta Evanghelie după Marcu, capitolul 8, versetele 34-38 și capitolul 9, versetul 1, conținând îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos către cei care doresc să-L urmeze, de a se lepăda de sine și a-și asuma propria cruce, adică greutățile și lupta în locul confortului și al plăcerilor.”, spun preoții.

Săptămâna aceasta, potrivit credinței, va fi sfințită Sfânta Cruce și se păstrează tradițiile și restricțiile privind mâncarea și gesturile permise în perioada Postului Mare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...