Calendar ortodox luni, 10 ianuarie 2022. Secretul sfântului sărbătorit azi

Iancu Andreea, Mirabela Năstase 10.01.2022, 08:02
Calendar ortodox luni, 10 ianuarie 2022. Secretul sfântului sărbătorit azi

Ziua de luni, 10 ianuarie 2022 este dedicată de creștinii ortodocși unui sfânt important, mare făcător de minuni. Secretul sfântului sărbătorit astăzi în calendar este un mare sprijin pentru cei aflați într-un impas. Dincolo de viața sa și credința față de Dumnezeu, rugăciunile credincioșilor către el pot aduce schimbări importante pentru credincioși.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2022. Secretul sfântului sărbătorit astăzi de ortodocși

Sfântul Antipa de la Calapodeşti este sfântul prăznuit astăzi în calendarul ortodox. Totodată, greco-catolicii îi amintesc luni, 10 ianuarie, pe Sf. Grigore de Nissa, Sf. cuv. pr. Marcian și Sf. ep. Domețian, în timp ce romano-catolicii îi prăznuiesc pe Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustnic. Puțini cunosc însă secretul sfântului sărbătorit astăzi de ortodocși, care are origini române.

Se pare că Sfântul Antipa de la Calapodești s-a născut în județul Bacău și a decis să se călugărească la vârsta de 20 de ani, la Mănăstirea Calapodești. La doi ani distanță, el a hotărât să plece la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. Timp de 15 ani a trăit aici, iar apoi s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa și hirotonit diacon.

Sfântul prăznuit luni, 10 ianuarie, în calendarul ortodox
Sfântul Antipa de la Calapodești

Sântul Antipa de la Calapodești, mare făcător de minuni

În anul 1860, Sfântul Antipa s-a reîntors în Moldova și a trăit prin mănăstirile din apropierea Iașiului. Din 1865, el ajunge în Mănăstirea Varlaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga, unde a trăit încă 17 ani. Pentru că sfaturile sale duhovniceşti au fost extrem de apreciate, Sfântul Antipa a fost hirotonit preot.

El a știut că sfârșitul îi este aproape după ce, în timpul unei rugăciuni, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat în aer cu zgomot și s-a așezat pe piept. Sfântul Antipa a trecut la cele veșnice în timp ce ucenicul său îi citea Acatistul Maicii Domnului, la vârsta de 66 de ani, pe data de 10 ianuarie 1882. Acesta a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Varlaam.

Sfintele sale Moaște se află împărțite pe la mai multe sfinte locașuri: Mănăstirea Christiana, din București, la Biserica Rusă din București; Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia; Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman. Credincioșii îl prăznuiesc și îl apreciază pentru că rugăciunile către acest sfânt ajută tuturor acelora care suferă de boli cărora doctorii nu le-au găsit leac.

Rugăciunea  către Sfântul Antipa de la Calapodeşti, care îi vindecă pe bolnavi

„Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngerească”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...