Calendar ortodox joi, 8 aprilie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Iancu Andreea / 08.04.2021, 08:05
Calendar ortodox joi, 8 aprilie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Creștinii din cultul ortodox prăznuiesc astăzi, 8 aprilie, în calendar, trei sfinți apostoli. Aceștia fac parte dintre cei șaptezeci aleși de Domnul Iisus Hristos și sunt amintiți de către Sfântul Apostol Pavel în mai multe părți ale epistolelor sale. Totodată, Biserica pomenește și alți sfinți importanți.

Calendar ortodox joi, 8 aprilie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Sfintii Apostoli Irodion, Agav și Ruf sunt cei trei sfinți prăznuiți astăzi, 8 aprilie, de orice creștin ortodox, conform mențiunilor din calendar. Cu toții au avut un cuvânt important de spus pentru dezvoltarea credinței creștine. În timp ce doi dintre ei au fost Episcopi, celălalt s-a bucurat de darul prorociei. Conform Epistolei către Romani a Sfântului Apostol Pavel: “îmbrățșați pe Irodion, cel de un neam cu mine” (Rom 16:11), Sfântul Irodion, unul dintre cei trei prăznuiți astăzi, era rudă cu acesta. Despre viața Sfântului Irodion se cunoaște faptul că a fost episcop al Neopartiei. Din pricina evreilor, acesta a fost supus la numeroase torturi și a ajuns să fie decapitat la Roma, acolo unde a ajuns însoțit de Sfântul Apostol Pavel. În aceeași zi în care Sfântul Irodion își găsea sfârșitul alături de alți creștini, a fost răstignit și Sfântul Apostol Petru.

Cel de-al doilea sfânt amintit astăzi în calendarul ortodox este Sfântul Agav. Acesta avea darul prorociei, despre care se amintește în Faptele Apostolilor. Prima sa viziune a fost legată de foametea care a cuprins întreaga lume, din vremea împăratului Cezar Claudius. (Fapte 11:28). O a doua prorocie a avut loc în timp ce îl întâlnea pe Sfântul Apostol Pavel în Cezareea. Atunci Agav a luat brâul lui Pavel si l-a legat în jurul mâinilor și picioarelor și a rostit: Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, asa îl vor lega iudeii la Ierusalim și-l vor da în mâinile neamurilor (Fapte 21: 11). Despre Sfântul Ruf, fost episcop în cetatea Tebei din Grecia, Sfântul Pavel menționează “îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul” (Romani 16:13). Totodată, Biserica prăznuiește astăzi și pe Preacuviosul Celestin, papă al Romei, Sfântul Pavsilip și pe Sfântul mucenic Ioan Corăbierul, care a suferit mucenicia în insula Cos la anul 1669 şi care a pierit prin foc.

Sfintii Apostoli Irodion, Agav și Ruf
Sfintii Apostoli Irodion, Agav și Ruf

Rugăciune pentru liniște în familie

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre. Cel Ce a împreunat apele de demult întru o adunare cu Dumnezeiasca voie şi a despărţit marea pentru poporul israelitean, Acesta este Dumnezeul nostru Cel Preaslăvit, Acestuia Unuia să-I cântam, că S-a preaslăvit.

Preasfântă pomenirea Sfinţilor Apostoli cu un glas să o prăznuim şi să-i lăudăm pe ei cu veselie sufletească. Căci se roagă Preasfântului Cuvânt, să ne dea nouă iertare şi mare milă. Izgonind putreziciunea nebuniei mulţimii zeilor, prin Dumnezeiasca sare a Cuvântului, aţi însănătoşit toate sufletele cele înnebunite şi pe toate mântuite le-aţi pus înaintea lui Dumnezeu; pentru aceea sunteţi măriţi.

Vestiţii Apostoli Irodion, Ruf şi Flegon, Agav, Ermis şi Asincrit, cu cântări să fie fericiţi, fiind prieteni curaţi ai Mântuitorului nostru şi Înţelepţi Apostoli şi propovă­duitori Dumnezeieşti. Născătoare de Dumnezeu Ceea ce eşti Milostivă, Lauda Apostolilor, Mărirea pătimitorilor şi Întărirea credincioşilor, te rog, întăreşte-mă pe mine, care mă clatin de supărările amăgitorului şi cugetul meu, care se întunecă cu călcările poruncilor izbăveşte-l. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului și Slavă Sfinților. Amin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI