Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ce sfânt este pomenit miercuri

Ioana Bucur 05.07.2022, 16:19
Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ce sfânt este pomenit miercuri

Calendar ortodox 6 iulie 2022, un important sfânt este pomenit miercuri. Așa cum se întâmplă în fiecare an, la început de iulie, creștinii ortodocși din România celebrează viața și sacrificiul unui om a cărui existență a fost dedicată creștinismului. Era făcător de minuni, plin de evlavie, și îi implora pe cei pe care îi ajuta să nu mai spună nimănui despre puterile sale divine. El este, de fapt, și sursa unei expresii ce este folosită des la noi în țară.

Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ziua pomenirii Sfântului Sisoe cel Mare

Așa cum se întâmplă an de an în prima săptămână a lunii iulie, creștinii din România celebrează viața unui personaj important din istoria creștinismului. Așa cum s-a stabilit în calendar ortodox, 6 iulie 2022 este ziua pomenirii Sfântului Sisoe cel Mare.

Acest sfânt care este pomenit miercuri, supranumit Cuviosul, a trăit în secolul al IV-lea, în Egipt, și a fost uceniul Sfântului Antonie cel Mare, prăznuit de biserică pe 17 ianuarie. Evlavios, făcător de minuni, Sfântul Sisoe îi implora pe cei pe care îi ajuta să păstreze darul său divin un secret.

Era încă tânăr când a ajuns în deșertul Scetei din Egipt. În cele din urmă, a decis să se retragă peste Nil, la o sihăstrie din muntele Sfântului Antonie cel Mare.

Și-a câștigat o pagină importantă în istoria creștinismului și un loc calendar ortodox tocmai datorită modului în care și-a trăit viața și minunilor pe care le-a săvârșit. El era convins că orice greșeală se putea repara nu prin ceartă sau pocăință de lungă durată, ci prin căința dată de iertarea păcatelor celui necăjit.

Probabil nu există român care să nu fi citit, auzit, sau chiar rostit, măcar o dată în viață, expresia „Sfinte Sisoe!”, ce exprimă mirarea. Este o sintagmă folosită în special în producțiile cinematografice, în cazul subtitrărilor, în situațiile în care traducătorii încearcă să evite folosirea unor cuvinte mai puțin ortodoxe.

Calendar ortodox, 6 iulie 2022. Ce sfant este pomenit miercuri

Ce sfinți se pomenesc în prima jumătate a lunii iulie 2022

Primele două săptămâni ale lunii iulie nu duc lipsă de momente importante pentru creștini. Potrivit calendar ortodox 2022, aceastea sunt sărbătorile de care trebuie să știe credincioșii:

 • 1 V †) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți; Sf. Mc. Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma (Post. Nu se fac nunți)
 • 2 S Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; †) Sf. Voievod Ștefan cel Mare; Sf. Ier. Iuvenalie, patr. Ierusalimului
 • 3 D Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patr. Constantinopolului
  Duminica a III-a după Rusalii (Despre grijile vieții); Ap. Romani V, 1-10; Ev. Matei VI, 22-23; glas 2, voscr. 3
 • 4 L Sf. Ier. Andrei, arhiep. Cretei; Sf. Cuv. Marta
 • 5 M † Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie
 • 6 M Sf. Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia din Roma (Post. Nu se fac nunți)
 • 7 J †)Sf. M. Mc. Chiriachi; Sf. Cuv. Toma din Maleon; Sf. Mc. Evanghel
 • 8 V Sf. M. Mc. Procopie și mama sa, Teodosia; †) Sf. Mc. Epictet preotul și Astion monahul (Post. Nu se fac nunți)
 • 9 S †) Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la M. Neamț; Sf. Sfințiți Mc. Pangratie, ep. Tavromeniei
 • 10 D Sf. 45 de Mc. din Nicopolea Armeniei
  Duminica a IV-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului); Ap. Romani VI, 18-23; Ev. Matei VIII, 5-13; Ioan XVII, 1-13; glas 3, voscr. 4
 • 11 L Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea întocmai cu Ap. și luminătoarea Rusiei
 • 12 M †) Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos; Sf. Mc. Proclu și Ilarie; Cuv. Mihai Maleinul; Sf. Veronica; Sf. Cuv. Paisie Aghioritul
 • 13 M Soborul Sf. Arh. Gavriil; Sf. Cuv. Ștefan Savaitul; Sf. Cuv. Sara (Post. Nu se fac nunți)
 • 14 J Sf. Ap. Achila; Sf. Mc. Iust și Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul
Urmăriți Impact.ro și pe