Calendar ortodox 3 decembrie. Moment important în Postul Crăciunului

Iancu Andreea 03.12.2020, 08:11
Calendar ortodox 3 decembrie. Moment important în Postul Crăciunului

Creștinii ortodocși sărbătoresc un moment important în Postul Crăciunului. Astăzi, 3 decembrie, conform calendarului ortodox, este o mare sărbătoare, cu dezlegare la pește deopotrivă, pentru cei care aleg să postească. Doi sfinți importanți sunt celebrați în această zi.

Sărbătoare importantă în Postul Crăciunului. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 3 decembrie, în calendarul ortodox

Începând cu 15 noiembrie, până pe 24 decembrie, creștinii respectă Postul Crăciunului, înainte de praznicul Nașterii Domnului. De altfel, pe parcursul acestuia, există numeroase sărbători, unele dintre ele marcate de dezlegare la pește. Astăzi, 3 decembrie, conform calendarului creștin ortodox, sunt prăznuiți doi sfinți: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani și Sfântul Prooroc Sofronie. Biserica Ortodoxă a anunțat dezlegare la pește, vin și ulei în această zi.

Cine a fost Sfântul Gheorghe de la Cernica. Este celebrat în Postul Crăciunului

Născut în anul 1730, la Săliștea Sibiului, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica ajunge la 19 ani în Țara Românească. Aici, el intră în slujba mitropolitului grec Roșca. Ulterior, cei doi aleg să plece împreună în Muntele Athos, acolo unde Sfântul Gheorghe devine diacon. După ce petrece patru ani la Muntele Sfânt, Sfântul Gheorghe revine în țară și se stabilește la Mănăstirea Secu, apoi la Cernica.

Pe data de 3 decembrie 1806, Sfântul Gheorghe trece la cele veșnice și este înmormântat la Mănăstirea Cernica. În cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a luat decizia ca Starețul Gheorghe să fie canonizat. Astfel, prăznuirea sa a fost stabilită în data de 3 decembrie, în fiecare an.

Viața Sfântului Prooroc Sofronie

Sfântul Prooroc Sofronie este considerat unul dintre sfinții din Vechiul Testament și a trăit în zona Muntelui Savatara, provenind din seminția lui Simeon. Acest sfânt a avut o influență în vremea sa, el proorocind dărâmarea și pustiirea Ierusalimului, precum și împrăștierea iudeilor, dar și venirea Mântuitorului. Sfântul Sofronie s-a stins din viață în propria casă, acolo unde a fost și înmormântat.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Acatistul Sfântului Gheorghe de la Cernica

”Troparul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica

Următor al cuvioşilor părinţi şi împlinitor al virtuţilor sihăstreşti, rugător neîncetat şi înnoitor al monahismului românesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Gheorghe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul 1

Pe cinstitorul de Dumnezeu şi mult nevoitorul Părintele nostru Gheorghe să-l lăudăm după cuviinţă, căci acesta, prin multă osteneală şi nevoinţe călugăreşti, de Împărăţia cea cerească s-a învrednicit de la Hristos Dumnezeu. Pentru aceasta, cu smerenie şi cu credinţă, să-i cântăm din adâncul sufletului: Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!

Icosul 1

Din tinereţile tale ai dorit viaţa cea îmbunătăţită a monahilor, Părinte Gheorghe, iubitorule de Dumnezeu. De aceea ai plecat pe calea nevoinţelor sihăstreşti intrând în ascultarea Sfântului Paisie de la Neamţ şi lucrând cu dreaptă socoteală virtuţile dumnezeieşti, ai făcut să se sălăşluiască în sufletul tău puterea Duhului Sfânt. Minunându-ne de râvna ta pentru cele duhovniceşti, îţi cântăm unele ca acestea:
Bucură-te, lucrător bun în via lui Hristos;
Bucură-te, iubitor al chipului monahicesc;
Bucură-te, că inima ţi-a fost plină de har;
Bucură-te, că te-ai lepădat de omul cel vechi;
Bucură-te, că te-ai îmbrăcat în omul cel nou, zidit după chipul lui Dumnezeu;
Bucură-te, învăţător al dreptei credinţe;
Bucură-te, împlinitor al virtuţilor creştineşti;
Bucură-te, chip de bunătate şi cinste;
Bucură-te, că din tinereţe te-ai răstignit pentru Hristos;
Bucură-te, cel ce crucea Domnului cu bucurie ai purtat;
Bucură-te, ucenic al Sfântului Cuvios Paisie;
Bucură-te, vrednic urmaş al cuvioşilor părinţi;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI