Calendar ortodox 29 iunie 2021. Ce se face în biserică de sfinții Petru și Pavel

Daria Petrescu 28.06.2021, 21:52
Calendar ortodox 29 iunie 2021. Ce se face în biserică de sfinții Petru și Pavel

Ziua de 29 iunie este una importantă în calendarul ortodox. Aceasta marchează una dintre cele mai importante sărbători de vară. Este vorba pe Sfinții Petru și Pavel. Pe lângă faptul că în această zi, cei care poartă numele celor doi sfinți își sărbătoresc ziua onomastică, este și o zi cu tradiții și obiceiuri. Calendar ortodox 29 iunie 2021. Ce se face în biserică de sfinții Petru și Pavel

Calendar ortodox 29 iunie 2021

În această zi Sfântă, preoții țin slujbe în biserică și sfințesc lucrurile pe care enoriații le aduc în lăcașul Sfânt. Se spune că slujba este una extrem de importantă și asta pentru că este o sărbătoare încărcată sde tradiții și obiceiuri cu semnificație spirituală. În prezent nu se cunoaşte dacă pe 29 iunie este comemorată moartea acestora.

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Ce spune tradiția despre petru și Pavel, în calendarul ortodox

Sfinţii Petru şi Pavel sunt cei mai cunoscuţi Apostoli ai lui Iisus Hristos. Aceştia au propovăduit pildele lui Hristos pe mai multe continente, înfiinţând comunităţi creştine.

Care a fost însă viaţa sfinţilor Petru şi Pavel. În  ce a constat martiriul acestora?

„Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia.

Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, spre a se deosebi de modul de răstignire a lui Iisus. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Basilica San Pietro din Vatican.

Sfântul Apostol Pavel a propovăduit pe Hristos tuturor, a străbătut, în trei călătorii misionare, toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. El a murit la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, însă prin decapitare”, este scris în Calendarul Creștin Ortodox.

Tradiţii şi obiceiuri legate de Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel

– Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor avea viermi

– cucul şi privighetorile nu mai cântă.

– până în acestă zi nu se scutură merii

-dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

– în ziua de Sânpetru, oamenii trebuie să poarte  usturoi şi pelin în buzunare. Pentru a fi feriți de rele.

– Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Astfel, pistruii nu se mai înmulțesc.

– Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici. Acestea îi călăuzesc pe călătorii rătăciți.

– Femeile nu trebuie să mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli. Dacă sărbătoarea nu este respectată, Sfântul Petru se poate supăra şi poate arunca cu tunete şi grindină

-cuturile pot fi afectate de ploi și grindină

Urmăriți Impact.ro și pe