În urmă cu aproximativ o săptămână, creștinii ortodocși sărbătoreau Înălțarea Domnului, următoarea cea mai importantă sărbătoare după Paște, care este celebrată în fiecare an la 40 de zile după Înviere. Astăzi, 18 iunie, în calendar ortodox, creștinii prăznuiesc o altă sărbătoare importantă, care se află în directă legătură cu Înălțarea Domnului, dar și cu o alta ce urmează să fie celebrată în zilele ce urmează.
Data de 10 iunie a marcat anul acesta praznicul „Înălțării Domnului”, o sărbătoare importantă pentru cei care își manifestă credința ortodoxă. Astfel, urarea „Hristos a Înviat” a fost înlocuită cu „Hristos s-a înălțat”, la care se răspunde „Adevărat s-a înălțat”. Cu toate acestea, în calendar ortodox, pe data de 18 iunie creștinii se pregătesc de o mare sărbătoare, iar astăzi marchează încheierea praznicului Înălțării Domnului prin sărbătoarea denumită Odovania praznicului Înălțării Domnului.
În Biserica Ortodoxă, vineri, 18 iunie 2021, este celebrată Odovania praznicului Înălțării Domnului, care încheie șirul unora dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Astfel, după Învierea Domnului, în calendarul ortodox regăsim sărbătoarea Înălțării, încheiată astăzi prin Odovania praznicului Înălțării Domnului și pregătirea următoarelor sărbători împărătești. Această sărbătoare marchează și finalul salutului „Hristos S-a Înălțat”. Ziua de dinaintea sărbătorii se numește pre-serbare și marchează începutul sărbătoririi, iar ultima zi se numește, în termen slavon, odovania, care înseamnă sfârșitul sau încheierea sărbătorii. După slujba de astăzi, care se organizează aproape la fel ca în prima zi a praznicului, creștinii sunt în așteptarea sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile, pe 20 și 21 iunie 2021.
Cele două zile de sărbătoare, așteptate de creștinii ortodocși, sunt marcate de o serie de obiceiuri din bătrâni. Astfel, de Rusalii, în data de 20 și 21 iunie 2021, este bine de știut că munca pe câmp este interzisă. Totodată, nerespectarea acestei reguli nu va aduce lucruri bune pentru agricultori, care se pot trezi cu recoltele putrezite în hambare. Nici mersul în vie nu este obișnuit în timpul acestei sărbători, precum și drumurile prin locuri pustii trebuie evitate. Potecile de prin păduri sau fântânile trebuie evitate pentru că pot elibera spiritele rele, care pot face rău oamenilor.
De asemenea, în această zi de sărbătoare, munca nu este indicată. Ielele își pot face apariția, iar dacă acestea sunt privite în ochi pot duce la înnebunirea persoanei. Ulterior sărbătorii de Rusalii, ziua de 20 iunie, timp de 9 săptămâni, creștinii nu mai pot culege ierburi pentru leacurile băbești, acestea pierzând din efectul lor terapeutic. O altă vorbă din bătrâni spune că dacă te cerți de Rusalii cu alte persoane, vei fi certat și pedepsit de Dumnezeu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]