Calendar ortodox 18 aprilie. Cine a fost sfânta prăznuită duminică

Ana Anitoiu, George Capoeanu 18.04.2021, 07:55
Calendar ortodox 18 aprilie. Cine a fost sfânta prăznuită duminică

Calendar ortodox 18 aprilie. La această dată, în cea de-a cincea duminică din Postul Paștelui, când se dă dezlegare la ulei şi vin, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, care și-a demonstrat credința abia după ce a făcut un mare păcat. În aceeași zi se face pomenirea Sfântului Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul.

Calendar ortodox 18 aprilie. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a fugit de acasă de la vârsta de 12 ani. Și-a părăsit părinții și a plecat la Alexandria, unde a rămas timp de 17 ani, câștigându-și traiul întreținând relații intime pe bani. De multe ori chiar refuza banii bărbaților care îi apăreau în cale și trăia mai mult din cerșit și torsul inului.

Într-o zi, însă, totul s-a schimbat. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a întâlnit un grup de bărbați care avea plănuită o călătorie pe mare, spre Ierusalim, ca să se închine Sfintei Cruci. I-a însoțit și i-a sedus, pe rând, pentru propria distracție. Când au ajuns și au mers la biserică, ea a fost oprită de o forță nevăzută. A rămas în curte și a văzut o icoană a Maicii Domnului. A început să plângă și să se roage din toate puterile către Sfânta Maria ca să îi dea voie să vadă Sfânta Cruce, promițând că în schimbul acestui lucru va renunța la obiceiurile ei și că va merge oriunde îi va spune Fecioara Maria. Așa a luat calea credinței și a ajuns pustnică în deșert.

Calendar ortodox 18 aprilie. Cine a fost sfanta praznuita duminica
Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Astăzi, când credincioșii au dezlegare la ulei și vin, se spune o rugăciune către Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, pentru pace sufletească și iertarea păcatelor. Tot astăzi sunt prăznuiți Sfântului Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Primul s-a călugărit de tânăr, fiind ucenicul celui de-al doilea. Decapolitul a murit la adânci bătrâneți, iar fostul ucenic l-a îngropat alături de Sfântul Grigorie, în noua biserică pe care o ridicase Sfântul Iosif în apropiere de Constantinopol. Iată rugăciunea:

”Troparul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, glasul al 8-lea: Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Maria, duhul tău. Irmosul: Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon, puterea cea preaîntr-armată, iar Întrupându-Se Cuvântul a pierdut păcatul cel rău, Domnul Cel Preaslăvit, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit. Stih: Sfântă Cuvioasă Maria, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Aflând tu acum Strălucirea Frumuseţii cea plină de luciri şi a Razei Celei dătătoare de Lumină, luminează-mi, te rog, sufletul meu cel întunecat de patimi, prin rugăciunile tale cele către Domnul, Mărită Marie. Omorându-ţi odinioară sufletul, prin sfătuirea cea rea a şarpelui şi alunecând la fapte fără socoteală şi pogorându-l întru adâncimea pierzării, ai ales cele mai bune şi cele vremelnice le-ai defăimat. Cu cugete necuvioase, prin patimi mai înainte spurcându-ţi bunul neam al sufletului şi nerobirea şi purtând îmbrăcă­mintea cea murdară a stricăciunii, ai uitat de Slava cea mai presus de minte, a Celui Ce te-a zidit. Hrănindu-ţi gândul cu neoprirea şi cu deşertăciunea dezmier­dărilor, amăgind pe îndrăgitori, te-ai depărtat pe sineţi de împărtăşirea cea mai bună, punând împotriva ei semeţia a tot păcatul, vrednică de laudă. Fiindu-mi cugetul întinat de patimi şi rănit de păcate şi cumplit tulburându-se, curăţeşte-mă şi mă miluieşte de păcate, Ceea ce eşti Plină de har, Care ai născut Nestricăciunea Cea Înfiinţată şi Izvorâtoare de viaţă”, arată o parte din rugăciune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...