Calendar ortodox 12 aprilie 2022. Sărbătoarea de marți a bisericii

Ioana Bucur 12.04.2022, 08:07
Calendar ortodox 12 aprilie 2022. Sărbătoarea de marți a bisericii

Pentru creștinii din România, a început deja numărătoarea inversă până la Paște, cel mai important moment religos al anului. Până atunci, potrivit calendar ortodox, pe 12 aprilie este o altă sărbătoare mare a bisericii. Află ce sfânt este prăznuit astăzi. Născut în anul 334, a fost fiul unor creștini devotați din apropiere de Buzăul de astăzi, în perioada în care această zonă a țării era stăpânită de goți.

Calendar ortodox 12 aprilie 2022

Potrivit calendarului ortodox, an de an, pe 12 aprilie, creștinii din România îl celebrează pe Sfântul Sava de la Buzău.

Născut în anul 334, a fost fiul unor creștini devotați din apropiere de Buzăul de astăzi, în perioada în care această zonă a țării era stăpânită de goți. A crescut și a fost educat în tainele creștinismului de preoții Sansalas și Gutticas care l-au învățat importanța rugăciunii, smereniei, iubirii de adevăr și statornicia în credința ortodoxă.

Iubirea pentru Dumnezeu l-a făcut un tânăr blând și răbdător, gata la ascultarea cea bună şi împodobit cu smerenie creştină şi cu celelalte virtuţi. Cânta psalmi în biserică, ducea o viață simplă, fără să își dorească avere, mulțumindu-se doar să aibă haine pe el și hrana necesară supraviețuirii. Se spune că era înfrânat în toate, feciorelnic, postind zilnic şi stăruind în rugăciune; nu se amesteca în ceea ce nu-i folosea şi îşi păstra în orice împrejurare credinţa dreaptă lucrătoare prin iubire.

În timpul prigonirii creștinilor, când regele goților, Atanaric, a cerut ca un idol să fie dus, cu un car, din sat în sat și să i se aducă jertfe, Sava i-a îndemnat pe creștini să nu se supună, să nu mânânce din carnea oferită, pentru că asta ar fi însemnat renunțarea la credința în Hristos.

În anul 372, cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea Paștelui, Sava a vrut să plece din satul său pentru a participa, într-o altă așezare, la sfintele slujbe. Într-o noapte, un înger i-ar fi apărut în vis, prevestindu-i moartea și spunându-i să se pregătească pentru mucenicie.

Calendar ortodox 12 aprilie 2022. Sărbătoarea de marți a bisericii
Calendar ortodox 12 aprilie 2022

La puțin timp după apariția din somn, Sava a fost prins de goții păgâni și, mărturisindu-și credința creștină, a fost supus unor chinuri cumplite, torționarii săi încercând să îl facă să renunțe la Hristos.

Când regele a aflat despre curajul cu care tânărul prizonier și-a apărat credința, suportând tortura, ar fi poruncit să fie înecat în râul Museos, care astăzi este numit Buzău.

Paște 2022

Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru de peste an, cu o durată de aproape șapte săptămâni. Anul acesta, Paștele ortodox va fi celebrat pe 24 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână înainte, pe 17 aprilie. Postul Paștelui 2022 pentru creștinii practicanți a început luni, 7 martie.

Acest lucru înseamnă că, până în ziua de Paște, credincioșii trebuie să se abțină de la alimente de origine animală, dar și de la anumite gânduri considerate păcătoase, patimi sau fapte rele. Postul alimentar trebuie însoțit de cel sufletesc, după cum afirmă fețele bisericești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...