Calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Ioana Bucur, Mirabela Năstase 31.03.2021, 08:22
Calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Zi de sărbătoare și de post, potrivit calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie. Astăzi, credincioșii îl cinstesc pe unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii, care a fost prezent la unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinismului. A fost ucis, cu cruzime, de o femeie care nu avea habar cine era bărbatul care îi ieșise în cale.

Calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie. Ce sărbătorește Biserica astăzi

Zi de sărbătoare pentru creștinii din toată lumea. Potrivit calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie, astăzi este celebrat Sfântul Mucenic Ipatie. Născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, a fost episcop al Gangrei, hirotonit în Paflagonia, în Asia Mică. Ipatie a avut șansa uriașă de a fi invitat să ia parte la Sinodul Ecumenic de la Niceea, ce a avut loc în anul 325, unde a decis, împreună cu ceilalți sfinți părinți ce fuseseră chemați, condamnarea ereziei lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare.

A trăit o viață curată, simplă și era cunoscut în regiune pentru darul facerii de minuni. Se spunea că putea vindeca neputințele și alunga diavolii ce acaparau sufletele creștinilor. Mai mult, el ar fi putut curăța și apele. Nu a fost apreciat doar de Constantin cel Mare, ci și de fiul acestuia, împăratul Constanțiu, care a domnit între 337 și 361. Legenda spune că după moartea lui Constantin cel Mare, vistieriile și cămările împărătești au fost furate de un balaur pe care niciun războinic din imperiu nu a putut să-l învingă. Noul conducător, Constanțiu, i-a cerut ajutorul Sfântului Ipate, care ar fi luat monstrul cu un toiag arhieresc şi balaurul se plimba după toiag aşa cum calul se ţine de căpăstru. L-a ademenit până în fața unui foc și i-a poruncit, în numele lui Hristos, să se arunce în flăcări. Lighioana l-ar fi ascultat, fără ezitare, pierind în chinuri groaznice.

Calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie
Calendar creștin ortodox miercuri, 31 martie

Sfântul Ipatie, biruitorul de balauri, a murit ucis de o femeie

Adepții lui Arie nu au uitat ceea ce ei considerau a fi fost o nedreptate comisă de cei 318 sfinți părinți care au participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea. Odată, când se întorcea în Gangra din Constantinopol, un grup de eretici novației, loiali lui Arie, l-au prins și au vrut să-l omoare. Cu trupul străpuns de sulițe, a fost aruncat de atacatori și abandonat într-o prăpastie. Se spune că, în ultimele sale clipe de viață, Sfântul Ipate nu s-a rugat pentru pedepsirea celor care i-au făcut rău, ci pentru iertarea păcatelor lor. A fost găsit, în agonie, de o femeie, tot eretică a lui Arie. Femeia a luat o piatră ascuțită și i-a zdrobit capul, luându-i viața cu o singură lovitură. Legenda spune că în clipa în care sfântul și-a dat ultima suflare, ucigașa sa și-a pierdut mințile. Încercând să își ascundă crima, i-a luat corpul și l-a îngropat sub câteva paie.

A fost găsit de un țăran care ieșise cu animalele la păscut. La un moment dat, omul a auzit ceea ce părea a fi o cântare bisericească, ce parcă îl ghida într-o anumită direcție. Când a dat de mormanul de paie, a recunoscut imediat chipul episcopului. Creștinii din Gangra i-au ridicat trupul și l-au înmormântat la loc de seamă, așa cum merita.