Calea Victoriei ar putea deveni pietonală. Primarul care nu vrea să mai vadă maşini pe celebra şosea din Bucureşti

Andra Daoud 17.05.2022, 11:50
Calea Victoriei ar putea deveni pietonală. Primarul care nu vrea să mai vadă maşini pe celebra şosea din Bucureşti

Un primar de sector din București vrea să transforme Calea Victoriei după modelul unei celebre străzi din Barcelona. Edilul a propus ca șoseaua bucureșteană să fie închisă circulației mașinilor și să se transforme într-o zonă destinată exclusiv pietonilor. Scopul ar fi atragerea unor investitori pentru a restaura clădirile istorice de pe această stradă.

Calea Victoriei ar putea fi închisă pentru traficul auto

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, vine cu o propunere inedită: vrea să vadă Calea Victoriei ca pe celebra stradă La Rambla din Barcelona sau ca pe Oxford Street. Edilul crede că mașinile nu mai au ce căuta pe celebra arteră din Capitală și îi propune primarului general, Nicușor Dan, să transforme strada istorică într-o zonă exclusiv pietonală. Edilul de la Sectorul 6 a detaliat viziunea sa într-o postare pe Facebook.

„Mai pe românește: ce ar trebui să facă PMB (Primar + Consiliul General) pentru a se asigura că o parte din banii care se fac, și pot face aici, vor ajunge în proiecte de consolidare și restaurare? În primul rând trebuie să atragă investitori care să își dorească afaceri pe termen lung aici. Doar astfel de investitori își vor asuma costisitoare proiecte de restaurare.

Ca să atragi astfel de investitori ai nevoie de predictibilitate: deci, Calea Victoriei trebuie închisă permanent și reconvertită economic. Să nu ne facem griji pentru trafic, Bd. Magheru e pierdut pe termen scurt, a devenit un ‘tunel’ cu 5 benzi pe sens… Apoi poți gândi un program de facilități pentru investitorii care vin aici și care își asumă proiectele de consolidare/ restaurare.

Mie îmi e clar, Calea Victoriei este singurul bulevard care poate urma modelul Oxford Street sau La Rambla, evident, păstrând proporțiile. Trebuie doar să îi dăm șansa să se salveze singură.”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Ideea transformării străzii în zonă pietonală nu este nouă

Inițiativa de a face din Calea Victoriei zonă pietonală nu este tocmai nouă și a fost lansată în mandatul de primar al lui Sorin Oprescu. Traficul rutier urma să fie redirecționat către Bulevardul Uranus și Bulevardul Magheru. Gabriela Firea a transformat Calea Victoriei în zonă pietonală în weekend-uri, în perioada în care a fost primar general. Proiectul a fost continuat și de actualul edil, Nicușor Dan.

Sâmbăta și duminica, așadar, strada este închisă pentru mașini, fiind destinată doar pietonilor. Mii se bucureșteni se plimbă la pas pe artera din centrul Bucureștiului, iar afacerile din sectoarele horeca și comerț aflate în zonă se bucură de încasări semnificativ mai mari în acele zile.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe