Căldura extremă din Europa. Cum au văzut europenii schimbările climatice în luna iulie

Beatrice Dumitru 02.08.2022, 10:48
Căldura extremă din Europa. Cum au văzut europenii schimbările climatice în luna iulie

Iulie a fost a fost o lună cu căldură extremă care a cuprins o mare parte a Europei. Din Spania până în Albania, oamenii au suferirt din cauza valului de căldură, în timp ce oamenii de știință au susținut fără echivoc că temperaturile ridicate sunt rezultatul schimbărilor climatice și mai urmează.

O plimbare cu trenul prin incendiile din Spania

Europa s-a confruntat cu temperaturi sufocante în iulie. În Franța și Marea Britanie au fost emise avertismente de căldură extremă, în timp ce în Spania s-au înregistrat temperaturi și de 43 de grade Celsius, în timp ce incendiile au făcut ravagii în Portugalia, Franța, Grecia și Spania.

Spania a fost una dintre țările cele mai afectate de căldură, cu incedii care au mistuit hectare întregi de vegetație. În Madrid a fost depășit recordul de căldură în iulie, iar unul dintre locuitori a numit orașul „Dubaiul iberic”. În timpul unei călătorii cu trenul acesta a văzut cum ardeau pădurile, iar momentele de panică au apărut în rândul pasagerilor.

A fost prima dată când am experimentat cum se pot răspândi incendiile de vegetație. Doar auzisem că unii pompieri sunt încercuiți de foc  în câteva secunde, dar acum am văzut că este adevărat”, a povestit Francisco Perez pentru Politico.


Schimbarea anotimpurilor

Un cetățean italian spune că temperaturile mari apar mai devreme. „Iunie a fost ca iulie în ceea ce privește căldura la Milano”, acolo unde locuiește, a spus acesta. După luni fără ploaie și zăpadă în nordul Italiei, râurile și munții arătau în iunie la fel ca la sfârșitul lunii august.

Un locuitor din capitala Albaniei, Tirana, a observat schimbări similare. În ultimii 20 de ani, a spus el, „iernile au devenit mai blânde și mai scurte, în timp ce verile devin din ce în ce mai calde și mai lungi”. Și la Roma, valul de căldură a lăsat orașul de gol, pentru că oamenii s-au închis în casă, cu obloanele trase, în timp ce alții au căutat răcoarea în mall-uri, cafenele și alte unități similare.

În Luxemburg, sistemul de transport public, gratuit pentru toată lumea, a fost, de asemenea, sub presiune, iar trenurile și autobuzele soseau cu întârziere. Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la modul în care țara va face față căldurii extreme în viitor.

Toți europenii sunt martori la impactul încălzirii globale în fiecare zi. În același timp, modurile în care oamenii lucrează și structura orașelor se schimbă ca o consecință a eforturilor de a îndepărta economia de combustibilii fosili și de a se adapta la modelele meteorologice în schimbare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...