Calcule care ne dau fiori, întreținerea explodează la iarnă. Administrator: O să ajungem să plătim la 2 camere 1.200 de lei pe lună EXCLUSIV

Adriana Olaru 02.11.2021, 12:02
Calcule care ne dau fiori, întreținerea explodează la iarnă. Administrator: O să ajungem să plătim la 2 camere 1.200 de lei pe lună EXCLUSIV

Românii se află în pragul celei mai mari crize din punct de vedere energetic, asta după ce specialiștii au anunțat că situația din această iarnă va fi una critică din cauza creșterii prețului pe gigacalorie. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că întreținerea va exploda și că primăriile vor decide, pentru fiecare oraș în parte, cu cât vor putea subvenționa gigacaloria, astfel încât românii să nu ajungă la faliment.

Până acum, nu știm clar care va fi costul total pe care îl vor suporta românii, pentru că nu s-a stabilit, printre altele, prețul de distribuție și transport, ci doar majorarea bătută în cuie de către cei de la ANRE.

ANRE a aprobat practic majorarea prețului la apă caldă și căldură pentru această iarnă, iar prețul de producție avizat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a crescut în unele cazuri cu până la 96 la sută. În București, spre exemplu, gigacaloria a crescut cu 86, 58%, adică de la 176,55 de lei până la 329,41 de lei. În cazul SC Rulmenți SA Bârlad creșterea prețului pentru gigacalorie este uriașă, de 96%, de la 158 de lei la 310 lei. La Oradea, creșterea este de 95 de procente, de la 160 de lei la 310 lei, iar în cazul  CET ARAD – 95%: de la 163 de lei la 318 lei.

Cu cât vor crește facturile la întreținere

În București, subvenția pe gigacalorie reprezintă în acest moment două treimi din suma totală. ”Având în vedere că pentru un apartament cu două camere sunt necesare circa 6,10 gigacalorii, asta înseamnă că prețul la energie termică ar putea ajunge în această iarnă la un asemenea apartament la aproximativ 1.200 de lei”, a spus pentru Impact.ro, Eugen Berceanu, administratorul mai multor blocuri din Capitală.

”Totul depinde însă de cât va subvenționa Primăria din noul tarif al gigacaloriei, care urmează să fie stabilit și cu celelalte costuri, cum ar fi distribuția și transportul. În fiecare zi mă sună zeci de oameni și mă întreabă ce știu despre scumpirile astea, mi-e frică să le dau cifre, dar după calculele mele, în funcție de consum, un apartament cu două camere va ajunge la niște facturi uriașe, de peste 1.200 de lei”, a explicat Eugen Berceanu.

Calcule care ne dau fiori, intretinerea explodeaza la iarna
Bancnote numarate de o persoana

În București, situația este tot mai gravă acum în prag de iarnă. Asta în condițiile în care se anunță creșteri uriașe la încălzire, iar sistemul de termoficare este la fel de deteriorat. Oamenii se tem că vor ajunge la iarnă să plătească sume uriașe și tot să nu aibă căldură. În ultimul an, spun reprezentanții Termoenergetica, au fost modernizați doar 15 kilometri de rețea de termoficare.

”Situația poate fi rezolvată doar prin investiții, prețurile sunt mari pentru că în ultimii zece, 20 de ani nu s-au făcut investiții și renovări. CET-urile sunt aceleași, rețeaua este plină de găuri și se pierd tone de apă fierbinte. Soluția este modernizarea sistemului, cum s-a întâmplat și în altă parte.

Această modernizare este în mână Primăriei Generale, contractul este deja semnat, proiectul a fost mult întârziat și sperăm doar ca de anul viitor să vedem și șantiere în oraș”, explică Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.

Al doilea cel mai mare sistem de termoficare

După Moscova, rețeaua de termoficare de la București este cea mai mare, însă la fel de mari sunt și problemele în acest moment. Pentru că nu s-au făcut lucrări de întreținere în ritm susținut, conductele vechi au început să cedeze și bucureștenii rămân des fără apă caldă și căldură. Marile probleme, spune directorul Termonergetica, sunt în zona de de nord-este a orașului, adică Colentina, Aviației, Tei sau Fundeni.

Nu doar Bucureștiul se confruntă cu probleme uriașe din cauza lipsei apei cald și a căldurii, recent a izbucnit un scandal uriaș în Timișoara, iar zeci de mii de familii și mai multe spitale importante, care nu aveau centrală proprie, au rămas fără apă caldă și căldură.

Medicii se plângeau zilele trecute că au foste nevoiți să apeleze la soluții de criză și au cumpărat pături pentru bolnavii internai care tremurau de frig în saloane. Mai mult, zeci de bebeluși au fost mutați în incubatoare pentru că temperaturile de peste noapte erau destul de scăzute și nou-născuții puteau fi afectați.

Urmăriți Impact.ro și pe