Câinii maidanezi au ajuns marea problemă la centrala nucleară de la Cernavodă. Decizia pe care au luat-o operatorii

Redacția IMPACT 21.02.2021, 13:45
Câinii maidanezi au ajuns marea problemă la centrala nucleară de la Cernavodă. Decizia pe care au luat-o operatorii

Câinii maidanezi au ajuns o mare problemă pentru conducerea centralei nucleare de la Cernavodă. Compania de stat Nuclearelectrica are în vedere angajarea unei firme ce ar putea soluționa această situație.

Decizia pe care au luat-o operatorii

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va angaja o firmă care să presteze servicii complete de capturare și evacuare de animale fără stăpân.

După aceste operațiuni, firma va trebui să le asigure câinilor adăpost, hrană și tratament medical, potrivit legislației în vigoare.

Care este obiectivul? “Eliminarea riscurilor datorate pătrunderii animalelor fără stăpân în spațiile tehnologice și în instalațiile aferente“, precum și siguranța locatarilor din locuințele aflate în proprietatea sucursalei CNE Cernavodă, arată compania, în cadrul documentație de achiziție. 

Contractul, încheiat pe o perioada de 4 ani, va avea o valoare de cel mult 174.000 lei plus TVA. Pentru depunerea ofertelor de licitație, termenul limita este 8 martie. 

Care sunt soluțiile

Câștigătorul licitației va trebui să prindă și evacueze circa 200 de câini, pe o perioadă de 4 ani. Zonele în care firma va trebui să își desfășoare activitatea sunt, atât din spațiile de cazare de la Cernavodă destinate personalului Nuclearelectrica, cât și din cele protejate ale reactoarelor 1 și 2, precum și de pe platforma propriu-zisă a CNE Cernavodă. 

În cazul în care operatorul centralei nucleare de la Cernavodă va face o sesizare cu privire la prezența câinilor, firma va trebui să răspundă în termen de cel mult 2 zile.

Câinii maidanezi au ajuns mare problemă la centrala nucleară de la Cernavodă. Decizia pe care au luat-o operatorii

Operatorul desemnat cu prestarea serviciilor de capturare trebuie să aibă personalul instruit în folosirea tehnicilor de prindere, astfel încât animalele să nu fie rănite în timpul capturării. Imobilizarea animalelor fără stăpân, prin administrarea de la distanță a unor substanțe tranchilizante, cu ajutorul armelor utilizate sau sarbacanelor, se va efectua pe propria răspundere și după luarea tuturor măsurilor de precauție pentru a preveni accidentele, incluzând aici și accidentarea personalului propriu. Operatorul va dota și instrui echipajele pentru folosirea armelor cu săgeți ce conțin substanțe tranchilizante“, se menționează în documentație.

Câinii maidanezi au devenit o problemă în mai multe orașe din țară, inclusiv în orașul Cernavodă. La un moment dat, situația a adus și conflicte între locuitori și o firmă contractată de municipalitatea Cernavodă, ce avea ca scop capturarea animalelor.

În 2017, un videoclip făcut public pe Facebook, a surprins o acțiune a unei firmei de capturare a unui câine maidanez. Iubitorii de animale atrăgeau atenția că, potrivit legii, un SRL nu are voie să se ocupe de „gestionarea câinilor”.

Și tâlhării la drumul mare au mai multă decentă că voi. E o lege nescrisă a hoților, de la făpturi lipsite de apărare să nu furi. Dar voi nu aveți niciun pic de decentă: furați fără jenă de la bătrâni, de la bolnavi, de la oameni cu handicap, de la copii, de la animale fără stăpân!”, era mesajul care însoțea videoclipul.