Editorial Alin Buzărin

Cad miniștrii ca popicele!

Alin Buzărin 19.10.2021, 17:48
Cad miniștrii ca popicele!

Guvernul Cioloș ar fi putut putea trece de Parlament doar dacă nu Cioloș ar fi fost desemnat să-l formeze. Dar atunci s-ar fi numit Guvernul Altcineva.

Omul din capul trebii

Senzația e că tot ce se întâmplă în aceste zile în sensul rezolvării crizei politice e o imensă și strălucitoare pierdere de timp! Președintele îl desemnează pe Dacian Cioloș să formeze noul cabinet, acesta aduce în fața Comisiilor Parlamentare diverse nume. Ele cad, unul după altul, ca popicele, iar cauzele par să fie mai multe.

Când Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cioloș, probabil a dorit să câștige timp. Sau să piardă timp, nu e foarte clar. Era limpede că majoritatea parlamentară nu va priza din start, din principiu, un Executiv condus de viteazul horticultor. Expertul în panseluțe stă în gât atât pesediștilor, cât și liberalilor, iar parlamentarii useriști și pluseriști nu contează. Mai există și experiența Cioloș din 2015-2016, cu guvernul său de tehnocrați care și-a apucat urechile atunci, principala sa preocupare fiind recuperarea operei brâncușiene. Neizbutită, deci de trecut tot la eșecuri.

Omanenii din capetele ”trebilor” mai mici

Guvernul Cioloș n-ar fi trecut nici dacă la Externe ar fi fost pus Titulescu, la Transporturi, Anghel Saligny, la Apărare generalul Eremia Grigorescu , iar la Cultură, Eminescu însuși. Dar când tu vii la Armată cu un Nicu Fălcoi, la Cultură cu o doamnă pe care o cheamă Berescu, la Sport cu un oarecare Tudor Pop, degeaba încerci să-l mai îmbraci pe Dan Barna în costumul lui Nicolae Titulescu pentru Externe. Nu-i vine, iar celebra pălărie a strălucitului diplomat interbelic român, cea cu care Titulescu apare în majoritatea pozelor, îi este lui Barna mult prea mare. La propriu, celebra zicală populară e doar un element ajutător!

Cad miniștrii ca popicele!
Candidații propuși pentru funcțiile de miniștri în guvernul prim-ministrului desemnat Dacian Cioloș sunt audiați în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului. Inquam Photos / George Călin

Monocolor? Poate doar la remy

Printre miniștrii propuși, care cad cu zgomot la Comisii (Dan Barna crede că vor trece la Plen, ceea ce e o utopie, ca și tot ce emite fostul candidat nefinalist la ultimele Prezidențiale), Dacian Cioloș a vorbit despre intenția de a forma un cabinet monocolor. Adică numai din oameni aparținănd coaliției dumisale. Sugestia e să se apuce de jucat remy. Acolo îți mai iese uneori monocolorul, dar e greu, trebuie să-ți vină pietre, trebuie să te hotărăști la momentul oportun să joci la monocolor și, mai ales, e extrem de dificil fără ambii jockeri pe care-i conține cutia cu pietre. Cioloș n-are jockerii, nici măcar el nu e unul dintre ei.

Hai să prăpădim banii pe Anticipate

Nu facem altceva decât să mai pierdem niște timp prețios, și până la urmă să ajungem tot la alegeri anticipate. Care costă enorm, iar în acest moment greu parcă fondurile publice ar trebui cheltuite pe orice altceva decât pentru aducerea ”boborului” la urne. Pe paturi de ATI, pe medicamente, pe subvenționarea gigacaloriei, în niciun caz pe un plebiscit care să spună ceea ce știam deja: anume că ”stratosfera” din acest moment a politicii românești e complet pe lângă subiect și n-are soluții pentru ieșirea din criză, oricare ar fi natura acestei crize, politică, economică sau morală!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...