Ca în România! Ospătarul care lucrează la Parlament are salariul mai mare decât un profesor

Olteanu Mariana 26.05.2023, 10:58
Ca în România! Ospătarul care lucrează la Parlament are salariul mai mare decât un profesor

Greva profesorilor continuă. Principala nemulțumire a acestora este legată de salariul pe care-l primesc lunar. Cadrele didactice susțin că salariul lor este unul prea mic. Un salariu mai mare decât al acestora încasează un ospătar care lucrează în Parlament.

În ultimul timp, plaja veniturilor din România a fost una dezechilibrată. Veniturile mici conduc de cele mai multe ori la greve. Cea mai recentă grevă a avut loc zilele acestea, când profesorii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Momentan, nu se știe cât va dura greva sau dacă aceasta va afecta calendarul evaluărilor naționale. Cert este că profesorii nu renunță la revendicări.

Și ospătarul de la Parlament încasează un salariu mai mare decât al profesorilor. La parlament sunt angajați și agenți de curățenie, lăcătuș, brutar sau tâmplar. Aceste meserii pot fi practicate în urma absolvirii unei școli profesionale. În ciuda acestui lucru, acești angajați ajung să câștige lunar mai mult decât profesorii.

Spre exemplu, un profesor debutant încasează lunar un salariu de 2800 de lei, în timp ce un angajat la Parlament câștigă un venit aproape dublu. Datele din tabelul salariilor în cuantum arată că, un salariul unui ospătar este cuprins între 4771 și 5128 de lei. La acest salariu se adaugă și un spor pentru condiții vătămătoare. Acesta este cuprins între 36o de lei și 444 lei(brut).

A cincea zi de grevă consecutivă în școli

Salariile mult prea mici i-au determinat pe profesori să iasă în stradă. Astfel că la data de 17 mai, aceștia au intrat în grevă de avertisment. Aceasta a fost anunțată de sindicate. Astfel că pe data de 22 mai, a început greva generală.

O grevă asemănătoare a avut loc în urmă cu 18 ani. Printre principalele revendicări ale profesorilor se numără: salariile mai mari și plata orelor suplimentare muncite. La acestea se mai adaugă și  instituirea regulii indexării anuale a veniturilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.

Însă, greva profesorilor nu este singura care ar trebui rezolvată. Și sindicatele Transportatorilor Feroviari au anunțat că vor intra în grevă. Protestele acestora vor începe pe data de 29 mai, când angajații vor ieși în stradă. Aceștia își vor striga nemulțumirile în fața sediului Ministerului Transporturilor. La rândul lor, aceștia cer creșterea salariilor. La momentul actual, angajații CFR încasează un salariu în valoare de 4200 de lei. Cel mai probabil, trenurile vor rămâne blocate iar oamenii nu vor mai avea cu ce circula. Dacă aceștia nu obțin revendicările cerute, vor mai organiza un protest la data de 1 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe