Când putem să ne dăm jos masca de protecție în locurile publice. Decizia de ultimă oră

Mihai Roșoiu 26.10.2020, 11:00
Când putem să ne dăm jos masca de protecție în locurile publice. Decizia de ultimă oră

CNSU a anunțat o decizie referitoare la când putem da jos masca de protecție în locurile publice. În contextul pandemiei de coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a făcut mai multe precizări importante. Acestea se referă la zonele în care cazurile de COVID-19 se înmulțesc rapid.

Ne putem da jos masca de protecție pe stradă doar în condiții speciale

CNSU a adoptat de urgență un nou set de măsuri, unul dintre cele mai importante articole fiind cel legat de purtarea măștilor în locuri publice. Astfel, datele de până acum se schimbă, ia românii, din anumite zone, vor fi nevoiți să respecte alte restricții.

Recenta hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență are mai multe puncte importante și obligatorii pentru cetățenii români.

Art. 1 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,
prevăzută în anexă la prezenta.

În anumite zone ale României, masca de protectie este obligatorii în spațiile deschise
În anumite zone ale României, masca de protectie este obligatorii în spațiile deschise

Art. 2 Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat.  Aceasta se aplică după 24 ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite. Ridicarea acestora se realizează începând cu data emiterii hotărârii;

Art. 3 În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a explodat

România se confruntă cu o situați dificilă. În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a explodat. În acest context, CNSU a luat noi măsuri. Autoritățile au anunțat când ne putem da jos masca de protecție în locurile publice.

Până pe 25 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 209.648 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 149.741 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.855 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 6.391 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

 

Urmăriți Impact.ro și pe