Buzău: „Lacul cu Butuci”, o nouă minune a naturii. Localnicii trag speranța că o să devină curând o stațiune

Elena Avramescu 03.02.2021, 16:21
Buzău: „Lacul cu Butuci”, o nouă minune a naturii. Localnicii trag speranța că o să devină curând o stațiune

„Lacul cu Butuci”, o nouă minune a naturii.  În zona Buzăului sunt multe minunății create de natură, precum Vulcanii Noroioși, Platoul Meledic cu cea mai lungă peşteră de sare din Europa sau Focul Viu. De data aceasta a intrat în atenția buzoienilor și „Lacul cu Butuci” sau „Puțul cu butuci”, fiind un ochi de apă cu extrem de multă vegetație și faună asemenea unei delte.

„Lacul cu Butuci”, o nouă minune a naturii

Zona cu pricina este una inundabilă, la aproximativ doi kilomatri distanță de satul Bălaia, comuna Smeeni. În acest loc, în urmă cu zeci de ani se afla un lac natural, alimentat de izvoare subterane și precipitații. Acum se află un paradis al multor specii de păsări şi pești din zona de câmpie a județului Buzău.

Din cauza secetei care afectează cea mai mare parte din Bărăgan, acest lac a secat în proporție de 90 %, ici-colo mai zărind-se câte o porțiune de apă înconjurată de vegetație specifică bălților, a scris Răzvan Nicula în publicația locală smeeni.com.

„Lacul cu Butuci”, o noua minune a naturii
„Lacul cu Butuci”, Buzau

De foarte mulți ani se zvonește că acest lac ar avea proprietăți terapeutice, la fel ca cel din Amara, județul Ialomița. În trecut, apa se întindea pe zeci de hectare, izvorând din pământ sau strângându-se din ploi, iar în unele locuri depășea şi doi metri. Astfel că zeci de specii de pești și de păsări sălbatice, precum gâște, rațe, lișițe, pelicani, până la berze și lebede, au reușit să completeze peisajul specific unei delte.

În anii 88-89, acest loc ar fi trebuit să devină o stațiune datorită efectelor terapeutice ale nămolului din zonă, dar această stațiune nu s-a putut realiza din cauza problemelor cu revoluția și mai apoi cu seceta ce a afectat zona. Acum locul este unul pustiu dar pe vremuri călduroase îmi place să mă duc acolo pentru simfonia pe care mi-o oferă păsărelele și linistea zonei, a spus și Sevastian-Valentin Lupu, un tânăr din Smeeni.

În acest moment, zona se află în administrarea Primăriei din comuna Gherăseni, care se chinuie de mulți ani buni ca să o reamenajeze şi să-i dea o destinație turistică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...