Buștenii românești exportați ilegali prin Portul Constanța. Au fost opriți să plece în Pakistan de Garda de Coastă

Elena Avramescu 16.06.2021, 15:54

Buștenii românești exportați ilegali prin Portul Constanța. O nouă captură impresionantă în Portul Constanța: stejari seculari tăiați din pădurile României au fost opriți să plece în Pakistan de Garda de Coastă, azi dimineață. Patru containere ticsite cu bușteni care însumează 16o de metri cubi de lemn sunt acum obiectul unei anchete la Poliția de Frontieră.

Buștenii românești exportați ilegali prin Portul Constanța

În acte, trunchiurile de copaci erau trecute drept cherestea, să iasă mai ușor din țară. Garda de coastă le-a deschis în prezența politiștilor germani trimiși de Agenția Europeană pentru Siguranță. Patru containere stau aliniate pe platforma de control a vameșilor constănțeni din Constanța-Sud Agigea. Exportatorii români continuă să trimită în afara țării bușteni din pădurile noastre, transformându-i, pe documentele vamale, în cherestea. În portul Constanța Sud Agigea se repetă situația din 10 iunie când polițiștii de frontieră au deschis șapte containere pline cu aproape 200 tone de bușteni pentru export.

Aceste containere sunt pregătite pentru export de o firmă de pe raza județului Prahova, având ca destinație Pakistanul, a spus Petrisor Irimia, Garda de Coastă.

Buștenii din cele patru containere au fost modificați prin fațetarea lor pe patru laturi și în acest fel au fost transformați, așa cum e scris pe documentele vamale, în cherestea netivită de molid. Problema este mult mai gravă de atât.

Bustenii romanesti exportati ilegali prin Portul Constanta
Bustenii romanesti exportati ilegali prin Portul Constanta

Containerul are o grămadă de probleme, începând de la lipsa etichetelor a cel puțin jumătate din bușteni. Le lipsește crotalul verde care ar putea determina din ce pădure a fost tăiat copacul, iar unii sunt copaci de jumătate de secol. Buștenii fără etichetă sunt imposibil de identificat. Nimeni nu știe din ce păduri, de pe ce munți au fost tăiați.
Mai multe probe din trunchiuri diferite au fost luate de anchetatori și trimise la laborator. Ei vor să afle specia de lemn și vârsta pomilor din containere.

Proba care va fi introdusă într-un plic sigilat și transmisă mai departe pentru investigațiile corespunzătoare, a spus Alexandra Lupașcu, Poliția de Frontieră.

Începând din data de 1 ianuarie 2021, în România s-a interzis exportul de bușteni sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani. Exportatorii au găsit însă metode de a ocoli legea, până au intrat în atenția Gărzii de Coastă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...