Bursa revoltătoare pe care o primesc elevii săraci în Oltenia. ”Am crescut-o de la 6 lei pe lună”

Ana Anitoiu 27.01.2021, 13:49
Bursa revoltătoare pe care o primesc elevii săraci în Oltenia. ”Am crescut-o de la 6 lei pe lună”

Elevii săraci dintr-o comună din Oltenia primesc o bursă revoltătoare. În timp ce unii români se bucură de pensii speciale ce ajung la sume fabuloase, copiii sărmani ale căror familii fac eforturi mari pentru ca ei să poată merge la școală primesc un ajutor de formă, ce pare mai degrabă o glumă proastă. Banii nu le-ar ajunge decât pentru câțiva covrigi sau biscuiți într-o lună.

Ce bursă revoltătoare primesc elevii săraci în Oltenia

Comuna Bucinișu din județul Olt mai are aproximativ 160 de elevi care merg la școală. Dintre aceștia, 50 fac parte din familii sărace, care își câștigă cu greu banii și îi drămuiesc cum pot, în fiecare zi. Legislația din România prevede ca autoritatea locală să-i ajute cu burse sociale, astfel încât ei să nu abandoneze școala. Zis și făcut, dar numai de ochii lumii! Suma ce le este alocată acestor copii este de necrezut. De altfel, acest tip de burse sunt acordate în doar 6% dintre localitățile din țară, potrivit Digi 24.

Bursa pe care trebuie să o primească copiii săraci are un cuantum stabilit de consilierii fiecărui oraș sau comună în parte. La Bucinișu, în Olt, fiecare elev sărman a primit, până  în anul 2019, inclusiv, suma de 6 lei. Da, ați citit bine. Șase lei. Adică patru covrigi cu sare. Adică 72 de lei pe un an întreg. Însă, în decembrie 2020, primăria locală a decis să mărească suma… La zece lei pe lună. Pe hârtie, aceste sume par mai degrabă note în catalog.

Bursa revoltatoare pe care o primesc elevii saraci in Oltenia. Am crescut-o de la 6 lei pe luna
Bancnote de 10 lei

Pe ce ar da bursa revoltătoare un elev sărman

Întrebat ce și-ar putea cumpăra din bursa socială revoltătoare pe care o primește, unul dintre elevii sărmani din comuna Bucinișu s-a gândit că ar putea plăti niște dulciuri. Mai exact, câteva pachete de biscuiți ce costă în jur de un leu fiecare.

”Facem ceea ce putem. Înseamnă extrem de puțin, dar atât putem, atât acordăm din Consiliul Local. Zece lei pentru un copil înseamnă extrem de puțin. (…) Nu pot face nimic din acest punct de vedere. Deciziile sunt mai sus. Copiii, într-adevăr, au burse de 6-10 lei, iar pensiile speciale sunt de sute de mii de lei”, a spus Gavril Pălcău, directorul școlii din Bucinișu, care este și consilier local și căruia i se datorează creșterea cu patru lei a burselor pentru elevii sărmani.

Bursele sociale pentru copii, ignorate de autoritățile din alte localități ale țării

Pe de altă parte, cu bursa socială în valoare de 10 lei pe care o primesc în fiecare lună de la primărie, elevii săraci din comuna Bucinișu sunt mai bogați decât alți copii din țară. Unii dintre ei nu primesc nici măcar un lei, după cum arată un studiu ce a fost făcut de Societatea Academică Română și de Avocatul Poporului. Mai exact, conform acestui studiu, 94% dintre orașele și comunele României nu acordă niciun fel de burse.

În plus, nici cei mai norocoși copii săraci nu au parte de cine știe ce ajutor. Potrivit Asociației Elevilor din București, Primăria Sectorului 1, cea mai bogată din țară, a tăiat bursele sociale. În ciuda faptului că are un buget anual de peste două miliarde de lei, aceasta a tăiat bursele sociale de la 300 de lei, cât erau acestea anul trecut, la 150 de lei, cât sunt în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...