Bula imobiliară e pregătește de cutremur. Și România poate fi afectată

Anca Manolica 25.01.2023, 15:57
Bula imobiliară e pregătește de cutremur. Și România poate fi afectată

Se anunță vremuri dificile pe piața imobiliară din întreaga Europă. Aceasta se va confrunta cu cea mai dură resetare din istorie. Băncile vor începe să acorde credite tot mai greu, iar investitorii nu vor mai avea resurse pentru a finaliza proiectele propuse. Detalii pe larg, în rândurile de mai jos.

Se preconizează un cutremur pe piața imobiliară europeană

Turbulenţele de pe piaţa proprietăţilor de lux din Londra şi Frankfurt le arată investitorilor europeni din real-estate cu ce problemele ar urma și ei să se confrunte, pe măsură ce imobiliarele se pregătesc de cea mai dură resetare înregistrată vreodată, notează Bloomberg.

Investitorii sunt într-o continuă căutare de soluții de finanțare a proiectelor imobiliare pe care le au în plan, în timp ce băncile acordă credite din ce în ce mai greu, pe fondul creşterii rapide a dobânzilor.

În numai câteva săptămâni, creditorii vor trage linie privind evaluarea marilor investitori europeni din real-estate. Dacă băncile decid că este mult prea riscant să mai acorde împrumuturi, ar putea urma o mare criză în această piață.

Împrumuturi de 1,9 trilioane euro

Potrivit unui studiu al Bayese Business School, împrumturi, obligaţiuni şi alte tipuri de datorii în valoare totală de 1,9 trilioane de euro, aproape cât economia Italiei, sunt garantate cu proprietăţi comerciale sau girate de marii proprietari de imobiliare din Europa şi Marea Britanie. O parte din aceste împrumuturi aşteaptă să fie plătită în 2023.

Se preconizează un cutremur pe piața imobiliară europeană
Se preconizează un cutremur pe piața imobiliară europeană

O parte din aceste împrumuturi, circa 20%, adică aproape 390 mld. euro, aşteaptă să fie plătită în 2023. În contextul în care băncile s-ar putea arăta extrem de reticente în privinţa creditării, iar banii nu vor putea fi înapoiați, se vor testa pentru prima dată într-o situaţie de criză reglementările create după criza financiară din 2008 privind limitarea riscurilor privind împrumuturile pentru imobiliare.

Citește și: Se întâmplă cu prețurile la apartamente în 2023, este inevitabil: abia acum a început criza imobiliară

Astfel, băncile din Europa se vor vedea nevoite să fie mult mai agresive în ceea ce priveşte problema creditelor neperformante. De menționat, însă, că instituțiile bancare se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu un deceniu, astfel că nu cu totul în mijlocul crizei. Piezătorii vor fi, cu siguranță, investitorii, pe umerii cărora se va aduna povara datoriilor şi necesitatea identificării unor noi surse de finanţare.

„Băncile nu vor mai acorda atat de uşor credite, apetitul lor este scăzut şi va rămâne scăzut până când piaţa va ajunge la finalul declinului.

Noile reglementări adoptate după episodul din 2008 obligă băncile să se ocupe de problema creditelor neperformante, iar o modalitate de a rezolva problema este de a o transforma în problema altcuiva”, spune Vincent Nobel, şeful departamentului de împrumuturi bazate pe active al Federated Hermes Inc, potrivit businessmagazin.ro.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...