Bucurie pentru milioane de români. Taxa de pod de la Fetești ar putea să dispară

Badea Violeta 18.11.2021, 16:07
Bucurie pentru milioane de români. Taxa de pod de la Fetești ar putea să dispară

Veste bună pentru români. Taxa de la podul Fetești, din drumul spre mare, ar putea deveni istorie. Un proiect de lege prevede eliminarea acesteia. Votul final va avea loc la Camera Deputaților. Iată când ar urma să se aplice această măsură.

Taxa de la podul Fetești ar putea fi eliminată

Veste uriașă pentru iubitorii litoralului românesc. Drumul spre mare ar putea deveni mai ieftin datorită unui proiect de lege care prevede anularea taxei pentru podurile dunărene, Cernavodă – Feteşti şi Vadu Oii – Giurgeni, iniţiat în urmă cu trei ani.

Inițiativa a primit miercuri, 17 noiembrie, un raport de adoptare la Camera Deputaților (Forul decizional). Conform documentului, românii vor mai plăti taxă de pod doar în cazul podului de la Giurgiu.

Măsura care i-ar entuziasma pe iubitorii litoralului românesc se găsește în Proiectul de lege pentru modificarea anexei 3 la Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Taxa de la podul Fetesti ar putea fi eliminata incepand de anul viitor
Taxa de la podul Fetesti ar putea fi eliminata incepand de anul viitor

Votul final va avea loc la Camera Deputaţilor

În luna februarie a anului 2019, proiectul de lege a trecut deja de Senat (tacit). Acum, acesta va merge la Camera Deputaţilor, care e cameră decizională. Așa cum precizam și mai sus, dacă măsurile cuprinse în inițiativa legislativă care modifică OG nr.15/2002 vor ajunge să se aplice, șoferii vor scoate mai puțini bani din buzunare pentru a se deplasa la mare.

Preciză că măsura prevede eliminarea a două taxe pentru podurile Fetești – Cernavodă și a celui dintre Giurgeni și Vadu Oii. Astfel, românii tot vor plăti o taxă la traversarea unui pod pentru traversarea Dunării. Este vorba despre cel dintre Giurgiu și Ruse (Bulgaria). Taxa pentru traversarea celor două poduri peste Dunăre se va elimina începând de anul viitor.

În cazul în care va primi aprobarea Camerei Deputaților, proiectul de act normativ va trebui semnat de către președintele Klaus Iohannis. Ulterior, acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

„Eliminarea taxei ar văduvi bugetul Companiei de Drumuri de aceste sume”

În vara acestui an, fostul ministru al Transporturilor în Guvernul Florin Cîțu, Cătălin Drulă, declara că nu susţine eliminarea acestor taxe.

„Aceste taxe care se plătesc la podurile dunărene, s-a spus despre ele că ar fi cumva o dublă taxare, același principiu se aplică în multe țări europene. De exemplu, în Austria se numește vinietă, îi spunem rovinietă în România, și la trecerile prin anumite tuneluri care sunt pe autostrăzile lor se mai plătește încă o taxă.

Sumele colectate anual sunt semnificative și eliminarea taxei ar văduvi bugetul Companiei de Drumuri de aceste sume. Am cerut amortizat pe cinci ani investițiile în Autostrada A2 București-Constanța pentru a o ține funcțională și ele se apropie exact de încasările taxei. Din acei bani se întreține autostrada.

În condițiile unui buget dificil, nu cred că este oportun acum – asta este și discuția pe care am avut-o în coaliție – eliminarea unei surse de venit care se regăsește în drumuri reparate”, spunea fostul ministru al Transporturilor, conform Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...