Bucureștiul se pregătește să intre în scenariul verde, după ce a înregistrat cea mai mică rată de infectare din ultimele opt luni. Care este cea mai importantă măsură de relaxare pregătită de autorități.
Raportarea de luni, 10 mai, a adus vești bune pentru locuitorii Capitalei. Bucureștiul se pregătește să intre în scenariul verde, cu o rată de infectare de 1,59 la mia de locuitori, la distanță foarte mică de pragul la care se pot relaxa o serie de restricții impuse în ultimele săptămâni. Potrivit datelor DSP, incidența anunțată luni este cea mai mică din ultimele opt luni, aceasta scăzând zilnic, din data de 31 martie, când ajunsese la 7,02. Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat încă de la începutul lunii că Bucureștiul se îndreaptă rapid spre intrarea în scenariul verde, în condițiile în care s-ar menține ritmul de scădere al ratei de incidență.
„Pasul de descreştere este undeva la 0,2 puncte procentuale. Dacă s-ar menţine aşa, şi sperăm să se menţină, putem avea speranţe că în luna mai să ajungem la 1,5 la mie rată de infectare şi atunci să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare”, declara, la începutul lunii mai, Alin Stoica. Prefectul dădea și câtea exemple de restriții ce vor fi ridicate: creşterea capacităţii – la 50% – la restaurante, săli de spectacole, dar şi spectacole drive-in cu 300 de particianţi.
Intrarea în scenariul verde va aduce, automat, o serie de relaxări ale restricțiilor impuse de autorități în ultimele săptămâni. Printre ele, poate cea mai importantă este deschiderea restaurantelor și sălilor de spectacol, la interior, la o capacitate de 50% și nu de 30%, cum este acum. Scenariul verde nu va însemna și renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție sau ridicarea restricțiilor de circulație pe timp de noapte – acestea rămânând în vigoare. Activitatea sălilor de jocuri rămâne și ea restricționată, indiferent de valoarea rate de infectare, potrivit art. 10 pct. 1 din HG nr. 432/2021.
Întrebat recent dacă există posibilitatea reîntoarcerii la scenariul roșu, prefectul Capitalei a afirmat că, din nefericire, sunt și scenarii mai puțin optimiste:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Există, din păcate, da, şi scenarii mai puţin optimiste. Am văzut o relaxare destul de accentuată în această perioadă de mini-vacanţă şi de acolo am putea să avem nişte efecte negative peste 2 săptămâni. Atât la mare cât şi la munte am văzut lucrul acesta. De asemenea, există factori externi, noua tulpină indiană care ar putea să se răspândească şi nu ştim încă efectale (…) Pot exista din punct de vedere probabilistic nişte efecte”, a precizat Alin Stoica.