Bucureștiul, în pericol de a rămâne fără metrou. Metrorex înregistrează datorii de peste peste 33 de milioane euro

Elena Avramescu 27.06.2022, 08:12
Bucureștiul, în pericol de a rămâne fără metrou. Metrorex înregistrează datorii de peste peste 33 de milioane euro

Vești proaste pentru bucureșteni, după ce compania franceză Alstom, cea care asigură mentenanţa metroului bucureştean, se gândește să ia în considerare suspendarea progresivă a serviciilor de mentenanţă a flotei de metrou în luna iulie, asta în cauzl în care Metrorex nu achită facturile restante.

Bucureștiul riscă să rămână fără metrou

Astfel că Metrorex datorează companiei Alstom mai mult de 33 de milioane euro, adică peste 160 de milioane lei, sumă ce corespunde unui an de plăţi restante, a declarat președintele Alstom. Cu toate acestea, Metrorex declară că la sfârșitul anului trecut avea o datorie de 140 de milioane de lei, din care a plătit până acum 20 de milioane.

Metrorex ne datorează peste 33 de milioane euro. Această sumă corespunde unui an de plăţi restante. Între timp, am suportat toate costurile: ne-am plătit furnizorii la zi, am plătit salariile angajaţilor la zi.

Din suma totală datorată, de peste 160 de milioane lei, echivalentul a 33 milioane euro, peste 140 de milioane lei provin din contractul anterior, pentru servicii prestate în cursul anului 2021, iar 20 de milioane lei pentru facturi restante în contractul început la 1 ianuarie 2022. Câte companii îşi permit să continue să lucreze fără să fie plătite timp de 1 an?”, a declarat pentru News.ro preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci.

În plus, preşedintele Alstom Europe a declarat că până acum, Alstom a plătit furnizorii şi salariile angajaţilor la zi, chiar și o creştere salarială de 10% anul trecut şi anul acesta.

„Alstom realizează mentenanţa conform contractului, indicatorii de performanţă sunt îndepliniţi, aşa că avem nevoie de achitarea integrală a facturilor. Este nevoie de angajament de ambele părţi, nu mai putem fi singurii care susţinem financiar acest contract”, a notat acesta, potrivit sursei citate.

Inca o teava sparta a inundat metroul din Drumul Taberei
Metrorex, datorii de peste peste 33 de milioane euro

Alstom spune că a făcut toate demersurile amiabile în vederea recuperării sumelor datorate, iar acum sunt deschise două acţiuni la Tribunalul Bucureşti: unul pentru servicii prestate între mai şi decembrie 2021, plus penalităţi, iar altul pentru recuperareai penalităţilor de întârziere pentru facturile aferente serviciilor prestate în noiembrie şi decembrie 2020.

Reacția Metrorex

„În urma articolelor apărute în presă referitoare la obligațiile de plată către Alstom Transport S.A., facem precizarea că Metrorex a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate în anul 2022 și continuă să plătească facturile ce vor fi emise în acest an.

Pentru achitarea integrală a obligațiilor de plată, va solicita sumele necesare la următoarea rectificare bugetară. Obiectivul principal al Metrorex este transportul călătorilor în condiții de siguranță, iar în acest sens, depunem toate eforturile pentru rezolvarea acestei situații.

La 31.12.2021, obligatiile restante sunt de circa 140 milioane de lei. Metrorex a început să plătească din obligațiile de plată de anul acesta de circa 20 milioane de lei”, a transmis Metrorex.

Alstom este prezentă în România de mai bine 30 de ani, având peste 1.200 de angajaţi în principal în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca. Dintre aceștia, în jur de 350 sunt implicaţi exclusiv în activităţi de mentenanţă pentru flota de metrou din Bucureşti, iar restul lucrează în proiecte de modernizare feroviară, semnalizări şi infrastructură, pe coridorul feroviar Rin-Dunăre şi la Linia 5 a metroului Bucureşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...