Bucureștiul ar putea căpăta o nouă înfățișare din 2023. Cum vor arăta străzile după implementarea proiectului. Foto

Stan Filon 02.08.2022, 11:21

Municipalitatea din București este decisă să schimbe fața orașului. Dacă Centrul Vechi este deja o zonă foarte cunoscută și vizitată de foarte mulți turiști străini, iată că ar putea apărea un nou astfel de centru, vis-a-vis de cel deja existent. Vorbim despre zona cuprinsă între străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol, o zonă cu case vechi superbe. Vedeți în rândurile de mai jos cum s-ar putea transforma aceasta foarte curând.

Bucureștiul ar putea căpăta o nouă înfățișare din 2023

Bucureștenii și turiștii care ajung în București s-ar putea bucura de un nou „Centru Vechi”. Acesta ar putea răsări în zona cuprinsă între străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol. Este o zonă cu case vechi, dar superbe, însă în prezent este plină de mașini. Municipalitatea din Sectorul 2 vrea să scape de autoturisme în zona respectivă, care va deveni una pietonală.

Mai exact, Primăria Sectorului 2 vrea să reamenajeze zona, să crească suprafața pietonală cu aproape 200%, inclusiv prin pietonizarea unor străzi, să dea mașinile jos de pe trotuar și să le pună în parcări amenajate. În plus, vor fi organizate  noi spații verzi, piste pentru biciclete și piațete publice. Studiul de regenerare urbană a zonei a fost realizat în parteneriat cu Banca Mondială, iar pentru implementare se dorește accesarea fondurilor europene.

Bucurestiul ar putea capata o noua infatisare din 2023
Bucurestiul ar putea capata o noua infatisare din 2023

Ce dorește municipalitatea

Pe majoritatea străzilor, circulația auto ar fi păstrată, însă s-ar institui majoritar sens unic și s-ar lăți trotuarele, astfel că zona ar deveni mai prietenoasă cu pietonii, conform proiectului. Vor fi amenajate și locuri de parcare, iar din designul străzii nu se va mai putea parca pe trotuar, așa cum se întâmplă acum.

Străzile Culmea Veche, Calotești, Negustori între str. Calotești și Hristo Botev, intrarea Mântuleasa, sunt propuse pentru a deveni pietonale, după cum se prevede în proiectul respectiv. Piațete sunt propuse pentru a fi amenajate pe strada Sfântul Ștefan, pe strada Mântuleasa, lângă biserică, pe Calea Moșilor, lângă Biserica Sfinților, între strada Plantelor și strada Sf. Ștefan. Se dorește și creșterea numărului de copaci din zonă, de la 293, la 1.228.

„Suprafața de spații verzi majorată cu aproximativ 380%. Spațiu pietonal extins cu 185%. Reconfigurări de străzi și limitarea traficului auto acolo unde este posibil. Așa am putea descrie un posibil viitor al zonei Moșilor Vechi, între blvd. Carol, str. Hristo Botev, Calea Călărașilor și str. Sfântul Ștefan – o zonă caracteristică pentru Bucureștiul istoric, dar care azi e sugrumată de înghesuială. (….)

„Buzunare urbane legate prin trasee ecologice”

La inițiativa colegului meu, Andrei Panaitescu – consilier local sector 2, și cu ajutorul Băncii Mondiale, avem azi o propunere integrată pentru revitalizarea acestui colț din centrul istoric. Planul propus favorizează circulațiile velo și pietonale, păstrând, acolo unde e necesar, circulația carosabilă la nivel de acces riverani, intervenții, aprovizionare și drop-off. Prin aceste intervenții se vor crea buzunare urbane legate prin trasee ecologice care vor îmbunătăți semnificativ aspectul, dar și utilitatea zonei Moșilor Vechi”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook.

Cum unele străzi sunt în sectorul 3, trebuie făcut un parteneriat și cu primăria condusă de Robert Negoiță. Proiectul va fi discutat în perioada următoare cu riveranii, iar după parcurgerea acestei faze și adăugarea propunerilor lor, ar urma să înceapă procedura de avizare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...