Efectele Brexit: ce decizie au luat BMW și Peugeot în Marea Britanie

Alexandru Ioanid 02.04.2019, 06:20
Efectele Brexit: ce decizie au luat BMW și Peugeot în Marea Britanie

Brexit este pus sub semnul întrebării, iar primii care au de suferit sunt chiar cetățenii britanici. Angajații BMW și Peugeot din Marea Britanie tocmai ce au primit o veste proastă.

BMW a anunțat că fabrica Mini din Marea Britanie va fi închisă pe toată durata lunii aprilie. De asemenea, uzina Vauxhall din Regat a celor de la Peugeot și-a oprit producția pentru două săptămâni.

Nu se știe deocamdată ce se întâmplă cu Brexit, dar cei doi constructori au decis că e mai bine să oprească activitatea pentru a face față oricăror probleme provocate de ieșirea Marii Britanii in UE.

Constructorii BMW și Peugeot, îngrijorați din cauza Brexit

BMW susține că a mutat vacanța de vară anuală mai devreme, în aprilie, pentru a reduce riscurile. În eventualitatea unui Brexit fără acord, constructorul se teme de o perturbare a aprovizionării cu componente.

De asemenea, PSA – compania mamă a Peugeot, a exprimat aceleași îngrijorări. Pentru Marea Britanie, constructorul fabrică modelele Astra sub marca Vauxhall.

Ce se întâmplă cu Brexit

Iesirea Marii Britanii din UE ar fi trebuit să aibă loc pe 29 martie. Dar momentul a fost amânat, iar în acest moment sunt posibile cel puțin două scenarii.

Fie Regatul iese din UE pe 12 aprilie, fără niciun acord, fie părăsește blocul comunitar la 22 mai, în baza unui acord.

Nu e exclusă, însă, nici situația în care britanicii decis să renunțe la Brexit. Mulți politicieni vorbesc de acest scenariu și de identificarea unui cadru legislativ care să facă posibilă această situație.

Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, Marea Britanie are dreptul să renunțe, unilateral, la Brexit. Adică să transmită că, pur și simplu, nu mai vrea să iasă din UE.

Legislația europeană îi permite să facă acest lucru, dar Guvernul de la Londra a insistat că vrea să respecte dorința cetățenilor.

Urmăriți Impact.ro și pe