Brașov: Accidentări în lanț pe pârtia din Poiană. Salvamontiștii n-au avut timp să respire

Elena Avramescu 16.02.2021, 13:16
Brașov: Accidentări în lanț pe pârtia din Poiană. Salvamontiștii n-au avut timp să respire

Accidentări în lanț pe pârtiadin Poiană. Nicio săptămână fără accidentări în masivele montane, unde se adună turiști în număr mare. Astfel că salvamontiștii sunt ocupați până peste cap cu operațiunile de salvare ale acestora. Și în prima zi a acestei săptămâni au avut loc noi accidentări pe pârtiile de shi sau săniuş din Poiana Braşov, dar şi din  Masivul Postăvarul. Astfel că reprezentanţii Serviciului Public Local Salvamont Brasov au fost nevoiți să intervină în  6 cazuri.

Accidentări în lanț pe pârtia din Poiană

În acest sens, salvatorii montani au acordat persoanelor accidentate primul ajutor la scurt timp după ce au ajuns la fața locului, după care le-au coborat la baza muntelui, unde 4 dintre acestea au fost predate echipajelor SMURD. Ulterior au fost transportate la unitățile spitalicești, pentru o serie de investigații suplimentare.

O problema mare în ultimul timp o reprezintă faptul că tot mai mulți schiori aleg să se aventureze cu schiurile sau placa în afara pârtiilor amenajate, astfel că numărul accidentărilor cauzate de acest fenomen ajunge să fie extrem de îngrijorător. În cazurile menționate, accidentările sunt deseori serioase, având consecințe grave. Prin urmare, în prima zi a acestei săptămâni o persoană a suferit o plagă penetrantă în zona intimă, din cauza unei accidentări.

Accidentari in lant pe partia din Poiana
Accidentari in lant pe partia din Poiana

Salvamontiștii avertizează turiștii care continuă să se aventureze în locurile nepermise că pericolul este mare, chiar dacă nu-l conștientizează, mai ales prin renunțarea la sistemele de siguranță prezente pe pârtii. În orice moment se pot accidenta lovind obstacole, chiar ascunse sub stratul de zapada, precum bolovani, buturugi, denivelari ale terenului, și pot rătăci extrem de ușor, mai ales atunci când se confruntă cu condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi ceața.

Recomandăm schiorilor începători, care nu sunt însoţiţi de un monitor de schi, să nu mai urce în masiv în apropierea orei de închidere a instalaţiilor de transport pe cablu şi să nu mai aleagă pârtii care sunt peste nivelul lor de pregătire, atât fizică, cât şi tehnică. Aceştia ar trebui să rămână pe pârtiile destinate începătorilor, de la baza masivului – pârtia Bradu şi pârtia Stadion. Pârtiile din partea superioară sunt foarte lungi, cu secţiuni foarte înclinate şi se adresează nivelurilor medii şi avansate, au mai spus salvamontiştii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...