Un preparat delicios, extrem de sănătos și sățios este borșul cu sfeclă roșie. Rețeta este una pe care o regăsim în obiceiurile culinare ale bucovinenilor, fiind împrumutată din Ucraina și Rusia. Iată o rețetă de borș rusesc cu sfeclă roșie.
În Rusia, această rețetă este considerată una delicioasă care pune la încercare multe gospodine. Astfel, în funcție de modul în care femeile gătesc acest borș roșu gustos le dezvăluie calitățile de gospodină. De aceea, fiecare rusoaică are un secret pentru a obține acest borș delicios.
Această rețetă poate fi folosită atât ca preparat de post, cât și de dulce, dacă se adaugă carne.
Pentru rețeta de borș cu sfecla roșie veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
În primul rând, se spală carnea și se taie cubulețe. Apoi, se pune carnea într-o oală cu apă rece și se dă în clocot. După ce a fiert, se scurge apa și se spală carnea.
Ulterior, se toarnă apă în cratita în care se afla carnea și se lasă la fiert pentru aproximativ 90 de minute. Între timp, se spală sfecla și se învelește cu folie de aluminiu. Apoi, sfecla este pusă la cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ o oră. Aceasta este coaptă atunci când poate fi înfiptă scobitoarea în ea. De asemenea, trebuie întoarsă pe rând, de pe o parte pe alta pentru a se coace uniform.
După ce sfecla s-a copt, se taie felii, cubulețe sau mărunt. Între timp, dacă oala cu carne a fiert și ea se adaugă cepele întregi pentru a putea fi scoase ulterior. După încă 90 de minute, se adaugă și varza peste carne.
Separat, se călesc în ulei morcovul și ardeiul, pe care le lăsăm timp de 5-7 minute în tigaie. După ce s-au călit, se adaugă 3 linguri de apă și se ma lasă pe foc timp de 5 minute. Ardeiul și morcovul se adaugă și ele în cratița cu borș și se adaugă sarea. De asemenea, se adaugă și rădăcina de pătrunjel întreagă pentru a o putea scoate ulterior. Apoi cuburile de cartofi.
Sfecla coaptă se decojește și se dă pe răzătoare. Apoi se călește în uleiul rămas de la morcov. Se adaugă sosul de roșii și se lasă la foc mic timp de 5 minute. Se adaugă și sucul de lămâie și 2 linguri de apă. Tigaia se ia de pe foc după 5-7 minute. După ce cartofii din borș s-au fiert, se adaugă sfecla, pătrunjelul și leușteanul. Se pune sare și suc de lămâie după gust.
La final, borșul se servește fierbinte, cu smântână, usturoi sau ceapă. În zona Bucovinei acesta se servește cu smânână, în timp ce ucrainienii îl mănâncă cu slăninuță.
Sursă – retetesivedete.ro