BOR ia atitudine împotriva lui Teodosie după ce acesta a îndemnat oamenii să nu se vaccineze. Cum l-a pus la colț biserica

Nicu Stan 15.10.2021, 14:55
BOR ia atitudine împotriva lui Teodosie după ce acesta a îndemnat oamenii să nu se vaccineze. Cum l-a pus la colț biserica

Biserica Ortodoxă Română a luat atitudine împotriva lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, după ce acesta a îndemnat enoriașii să nu se vaccineze. Îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total dezavuat de Biserică, declară purtătorul de cuvânt al BOR.

Biserica îl pune la colț pe ÎPS Teodosie după ce acesta a îndemnat enoriașii să nu se vaccineze. ”Aveți tot dreptul să alegeți. Nu trebuie să fiți obligați”

Biserica Ortodoxă Română a reacționat vehement după ce Arhiepiscopul  Tomisului, ÎPS Teodosie, a îndemnat enoriașii să nu se vaccineze. Astfel, purtătorul de cuvânt al BOR spune că îndemnul unui cleric împotriva vaccinării nu este agreat de Biserică.

“Trebuie distins în mod clar între problema certificatului verde, care e nuanțată, si îndemnul unui cleric împotriva vaccinarii. Ultimul e total dezavuat de Biserica”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, la Antena 3.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR

Martiri cu cauze false

În plus, Vasile Bănescu atrage atenția totodată la martirii cu cauze false care pot apărea în rândul credincioșilor creștini ortodocși.

“Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii, nu puțini, în martirii unei cauze false. Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare”, avertizează Vasile Bănescu.

Românii să se intereseze la surse medicale despre vaccin

“Fiecare persoană decide liber în legătură cu propria imunizare prin vaccin, în mod ideal după ce se consultă cu un medic, urmând sfatul competent al acestuia. Esențial este să luăm decizia cât mai bine informați din surse medicale, nu dezinformați din surse non-medicale”, a îndemnat Vasile Bunescu.

Ce a spus ÎPS Teodosie

În plin val patru al pandemiei, ÎPS Teodosie a spus răspicat enoriașilor să nu se vaccineze.

”Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți. Nu trebuie să fiți obligați. Nu este constituțional, nu este legal. De aceea nu vă speriați. Mergeți și dacă vi se interzice, faceți sesizare și vă vor apăra. Sunt mulți avocați care vor să vă apere. Este o nerânduială în această forțare care este nefirească și fără temei și cu rolul de a vă speria să vă vaccinați forțat. Nu acceptați. Avem personalitate de sine fiecare, sunteți apărați de Constituția țării și chiar de legile europene. Nici legile europene nu te obligă la vaccin”, a spus ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.

ÎPS Teodosie a făcut slujbe când acestea erau interzise

Nu este prima dată când Arhiepiscopul Tomisului nu se supune regulilor impuse către autorități. ÎPS Teodosie a refuzat şi în trecut să respecte regulile impuse de autorităţi, dar şi de Biserica Ortodoxă Română.

Cum bine se știe, ÎPS Teodosie a oficiat slujbe religioase în prezenta a sute de oameni şi a organizat pelerinaje atunci când acestea erau interzise din cauza pandemiei de coronavirus.