Bogăția pe care China o importă din România. Exploatarea a început de pe vremea lui Ceaușescu

Iancu Andreea, Ana Ionescu 31.01.2022, 17:38
Bogăția pe care China o importă din România. Exploatarea a început de pe vremea lui Ceaușescu

Cei care cunosc istoria României știu că în perioada comunismului existau o mulțime de fabrici și uzine care produceau diferite materii prime și produse pentru export. Deși majoritatea dintre ele au fost închise, există încă o bogăție pe care China o importă din România. Exploatarea acesteia durează de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și aduce și astăzi sume importante în țară.

China importă din România o bogăție exploatată din vremea lui Ceaușescu

Cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România se numără printre cele care încă au mai rămas în picioare și care aduc venituri impresionante. Puțini cunosc faptul că o bogăție de preț ajunge în China, direct din România, statul exploatând un minereu important din județul Alba. Compania Cuprumin Abrud vinde concentrat de cupru, prin intermediului unei firme din Singapore, către chinezi.

Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, firma prin care românii fac afaceri în privința exploatărilor miniere, este una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Începând cu luna noiembrie 2021, vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost licitată la nivel internațional. Iar cea mai avantajoasă ofertă a venit din partea Trafigura.

Care este bogăția pe care China o importă din România
Mina de cupru de la Roșia Poieni

Investiția companiei miniere pentru exploatarea cuprului

Deși prețul oficial al contractului ce intră în vigoare pe 1 martie 2022 nu a fost încă făcut public, vorbim despre o sumă impresionantă, de aproximativ 45 de milioane de dolari. Concentratul de cupru care se exploatează din cariera de la Roșia Poeni, județul Alba, urmează să ajungă totuși și anul acesta în China, de vreme ce în țara noastră nu mai există de peste 15 ani un combinat de prelucrare a minereului de cupru. Minereul ajunge la un conținut de 0,37 – 0,4% cupru, însă prelucrarea sa la Uzina din Dealul Piciorului asigură o concentrație de 20-21%.

Compania minieră a reușit să se facă remarcată în ultimii ani, iar investițiile proprii, de circa 5 milioane de euro, au pus în funcțiune o linie de măcinare. Totuși, acest proiect nu a sporit și capacitatea de producție pe care o poate autoriza uzina, aceasta fiind estimată deocamdată la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Chiar și așa, investiția a fost făcută pentru a face funcțională linia 1 de măcinare, utilă în cazul în care una dintre celelalte două nu mai pot fi utilizate.

Rezerva de cupru din județul Alba, printre cele mai importante din țară

Astfel, Cupru Min SA a înregistrat în prima jumătate a anului 2021 cifre financiare record, cu mult mai mari faţă de perioada similară a anului 2020. Veniturile companiei au ajuns la suma de 171,78 de milioane de lei, cu peste 65% mai mari faţă de anul anterior. Valoarea producţiei de concentrat de cupru vândută în această perioadă a ajuns la 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane.

Exploatarea carierei a debutat în anul 1978, deci pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, în regiunea Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor. Totuși, producţia de cupru a început abia în 1983. Zona adăpostește cel mai mare zăcământ de cupru din România. Din totalul cantității de cupru a țării, 65% dintre rezerve se află aici. Anual, mina de la Roșia Poieni produce aproximativ 5.000 de tone de cupru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...