Organizația Mondială a Sănătății a venit cu un avertisment care se răsfrânge asupra tuturor oamenilor. Potrivit OMS, boala va afecta un sfert din populația lumii până în anul 2050. Vestea bună este că se va ști cum poate fi prevenită această afecțiune.
Potrivit celor de la Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ un sfert din populația lumii va avea probleme de auz până în anul 2050. În cazul copiilor, aproximativ 60 din pierderea auzului poate fi prevenită. Se estimează ca aproximativ 2,5 miliarde de oameni pe întreg globul vor avea un anumit grad de pierdere a auzului, avertizează OMS.
Din această cifră, cel puțin 700 de milioane de persoane urmează a avea nevoie de îngrijirea auzului dar și alte servicii de reabilitate. OMS arată acest lucru în primul său raport mondial cu privire la auz, publicat astăzi, chiar înainte de Ziua Mondială a Auzului, 3 martie. Experții afirmă că deși populația urmează a se confrunta cu acest lucru, vor ști cum să facă față situației.
„Ideea este că ştim cum să prevenim acest lucru sau cel puţin o mare parte”, a spus expertul OMS Shelly Chadha.
„Pierderea auzului netratată poate avea un impact devastator asupra capacităţii oamenilor de a comunica, de a studia şi de a-şi câştiga existenţa”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Conform datelor menționate de către Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 1,1 miliarde de tineri cu vârstele cuprinse între 12 și 35 de ani sunt expuși pierderii auzului. Motivul este unul evident și constă în faptul că acești tineri se expun la zgomot în mediile recreative, un exemplu fiind utilizarea căștilor la un volum mult prea ridicat. În timp, expunerea la un zgomot puternic, afectează auzul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În momentul în care o astfel de afecțiune este diagnosticată, intervenția din timp este de o mare importanță. Atât tratamentul medicamentos cât și intervențiile chirurgicale pot vindeca majoritatea bolilor de urechi. La aceste soluții se mai adaugă și tehnologia în continuă expansiune, care poate fi implementată în cazul aparatelor auditive dar și în implanturile cohleare, fiind o metodă eficientă și relativ ieftină.
În cazul copiilor, aproximativ 60 de procente dintre aceștia care suferă de pierderea auzului poate fi prevenită prin imunizarea împotriva rubeolei și meningitei. Un alt aspect de luat în vedere este reprezentat de îmbunătățirea îngririi materne și neonatale dar și screening-ul pentru bolile inflamatorii ale urechii medii, ca soluții de prevenire a pierderii auzului. La adulți se recomandă controlul zgomotului dar și o igienă bună a urechii, ambele recomandări fiind foarte indicate pentru menținerea unui auz bun dar și pentru reducerea posibilității de pierdere a simțului auditiv.