Dengue, o boală numită și „febra de spargere a oaselor”, a început să se răspândească și în Europa și poate fi confundată cu simplă răceală, însă este de fapt extrem de periculoasă și poate chiar duce la deces.
Boala cauzată de înțepăturile țânțarilor Aedes aegypti este tot mai răspândită în întreaga lume, inclusiv în Europa. Potrivit expertului Matteo Bassetti, încălzirea globală și globalizarea au dus la multiplicarea problemelor infecțioase, cum ar fi febra dengue. Acestea au permis țânțarilor purtători ai virusului să se răspândească și să se dezvolte în noi zone geografice, contribuind astfel la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire.
Marianela Garcia Alba, biolog în cadrul Comisiei Naționale pentru Energie Atomică din Argentina, a atras atenția că virusul transmis de țânțari se răspândește rapid în întreaga lume.
„Acest țânțar, din cauza creșterii temperaturii din țara noastră și din lume, este capabil să se răspândească mai mult. Populația acestor insecte continuă să se deplaseze mai spre sud”, a declarat biologul Marianela Garcia Alba, conform site-ului evz.ro.
În Argentina, de la începutul anului, s-au constatat 41.000 de persoane infectate cu febra dengue, dintre care 39 dintre acestea au pierdut lupta cu boala. Din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri, Argentina a declarat epidemie de febră dengue.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Specialiștii susțin că febra dengue, o boală asemănătoare gripei, este transmisă prin mușcătura țânțarului Aedes și se răspândește în regiunile tropicale și subtropicale. Simptomele sale pot fi ușor confundate cu cele ale unei răceli, iar diagnosticul se bazează pe simptome și pe istoricul de călătorie al pacientului. Persoanele cu risc crescut de infectare sunt copiii, vârstnicii, cei cu imunitatea scăzută și călătorii în zonele endemice.
În Argentina, febra dengue a devenit o problemă majoră și a fost declarată epidemie din cauza creșterii alarmante de cazuri, care au dus la peste 41.000 de persoane infectate și 39 de decese numai în acest an.
Pentru a combate țânțarii care transmit virusul, biologii argentinieni folosesc sterilizarea atomică de șapte ani. Ei sterilizează 10.000 de masculi pe săptămână și își propun să ajungă la 500.000 pe săptămână. Masculii sunt sterilizați prin energie ionizantă și eliberați în câmp, astfel încât descendenții lor să nu fie viabili atunci când se întâlnesc cu o femelă sălbatică, reducând astfel populația de țânțari care transmit virusul febrei dengue.
Cele mai comune simptome pe care persoanele infectate le pot manifesta sunt frisoanele, febra ridicată, cefalee, dureri musculare, sângerări gingivale și nazale dar și sângerări în urină.
Conform unor oficiali din Ministerul Sănătății din Argentina, s-a identificat prezența serotipului 2-Cosmopolitan în toate probele studiate, acesta nefiind anterior în circulație în Argentina, ci doar în Brazilia și Peru. Serotipul 2-Cosmopolitan, numit și Denv-2, are originea în Asia de Sud-Est și a fost izolat pentru prima dată în regiunea Americii Latine în 2019, în Peru.