BNR creşte dobânda cheie la 4,75 la sută pe an. Românii vor plăti rate şi mai mari. Ce a declarat Mugur Isărescu

Ana Anitoiu 06.07.2022, 16:26
BNR creşte dobânda cheie la 4,75 la sută pe an. Românii vor plăti rate şi mai mari. Ce a declarat Mugur Isărescu

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, că dobânda cheie va crește de la 3,75 la sută pe an la 4,75 la sută pe an, începând de joi, 7 iulie. Românii care au luat credite de la bănci vor plăti rate şi mai mari.

Mugur Isărescu, declarații după majorarea dobânzii cheie

Update miercuri, 6 iulie 2022, ora 16:26. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut declarații după anunțul creșterii dobânzii cheie cu 1%, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimii ani. Oficialul a spus că rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen și-a accelerat considerabil creșterea în aprilie și mai ales în mai, chiar și pe segmentul populației.

„În această conjunctură, cursul de schimb leu – euro s-a menținut relativ stabil și pe parcursul lunilor mai și iunie. Dinamica anuală de 2 cifre a creditului acordat sectorului privat a continuat să crească în primele luni ale trimestrului II, ajungând la 16.5% în luna mai și la 16,16% pe ansamblu intervalului, în condițiile în care menținerea relativ constantă a variației deosebit de înalte a componentei în lei a fost însoțită de o nouă accelerare a creditului în valută.

Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a menținut astfel constantă la 72.7%. Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului III anul curent, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel, moderat, peste valorile prognozate în luna mai pe orizontul scurt de timp.

Determinante pentru această înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în unele următoare de prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice, chiar și în contextul aplicării schemelor de sprijin și al manifestării unor efecte de bază, precum și de prețurile alimentelor procesate,

în principal sub influența scensiunii mai puternice a cotațiilor țițeiului, produselor energetice și ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate”, a declarat Mugur Isărescu.

Dobânda cheie, majorată de BNR

Banca Națională a României a luat această decizie în şedinţa Consiliului de Administraţie, pentru a combate inflaţia cu care se confruntă economia românească în ultima perioadă.

S-a mai hotărât ca, tot de la 7 iulie, să fie majorată rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și să crească rata dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an.

„Păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, sunt alte decizii ce au fost luate de Consiliului de Administraţie, conform unei informări BNR.

BNR creste dobanda cheie la 4,75 la suta pe an
Dobanda cheie, majorata de BNR

La cât ar putea ajunge dobânda cheie până la sfârșitul anului

Economiștii se așteptau la o majorare semnificativă a dobânzii. Analiștii cred că Banca Națională a României va continua să crească dobânda cheie, ce ar putea ajunge, la sfârșitul acestui an, la 5,5% sau chiar la 6%.

Valentin Tătaru, economist şef ING Bank, se aşteaptă ca BNR să crească dobânda de politică monetară cu 75 de puncte de bază şi în şedinţa din luna august. Chiar şi cu o creştere economică de peste 5% în 2022, ING Bank anticipează o dobândă de 6% până la finalul anului, cu perspective neschimbate şi anul viitor.

Vicepreședintele CFA România, Adrian Codirlaşu, citat de economica.net, a precizat că potrivit celui mai recent studiu CFA, indicele ROBOR la 3 luni ar urma să ajungă la 6,90% în următoarele 12 luni. Însă, el anticipează că se va ajunge mai repede la această valoare.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...
Recomandări